MR duldt Di Rupo én Milquet noodgedwongen in regering - Video

België heeft een nieuwe regering. Maar van harte is het niet. De Franstalige liberalen aanvaarden noodgedwongen dat de tandem Di Rupo-Milquet in de regering wordt opgenomen. cdH besliste afgelopen nacht na lang aandringen om toch in de interimregering te stappen.

ssimons

BR>

MR-voorzitter Didier Reynders herhaalt woensdagmorgen dat er een band is tussen het cdH en de PS. "Het is een politiek feit... Het was onmogelijk voor één van de twee partijen om ja te zeggen zonder de andere", aldus Reynders op de RTBf-radio.

Beluister onze Wetstraatexpert Paul Geudens over de vorming van Verhofstadt III.

Hij gaat zelf het sociaal-economische luik op zich nemen. Reynders verzette zich de voorbije dagen tegen de aanwezigheid van én PS én cdH in de regering.

De MR-voorzitter stelde dat het voorstel om Josly Piette mee aan boord te nemen van Verhofstadt kwam. Hij noemde Piette een zeer gekwalificeerd iemand met ervaring op het vlak van arbeid en tewerkstelling.

CD&V-boegbeeld Leterme zal het debat over de institutionele hervormingen leiden. Vanaf januari worden daarvoor de grote families rond de tafel uitgenodigd, dus ook Ecolo, Groen! en sp.a. Het ziet er naar uit dat de nieuwe meerderheid 101 Kamerzetels heeft. "Het is absoluut noodzakelijk N-VA aan boord te hebben met 101 zetels", zei hij. Daarom moet naar een bredere bespreking worden gegaan met de vier grote politieke families, aldus Reynders.

Het partijbureau van het cdH zette in de nacht van dinsdag op woensdag unaniem het licht op groen voor regeringsdeelname. Dat gebeurde nauwelijks 12 uur nadat voorzitster Joëlle Milquet op een persconferentie aankondigde in de oppositie te gaan.

Het cdH krijgt één ministerpost, post die volgens de krachtverhoudingen toekwam aan CD&V. Leterme is dus een charme-operatie bezig richting Milquet met het oog op de nog te realiseren staatshervorming. Overigens, van N-VA is in de verdeling van de postjes geen sprake. N-VA vertrouwt Verhofstadt niet en wil wachten op de uiteindelijke staatshervorming vooraleer aan tafel aan te schuiven.

Toch is het cdH niet van houding veranderd, benadrukte Milquet op een nachtelijke persconferentie. Meteen met het Ja, benadrukt Milquet dat haar houding in communautaire zaken niet veranderd is. Dat belooft dus.

De vergadering van het cdH-partijbureau duurde van 22 uur tot 1 uur. De cdH'ers dienden er zich uit te spreken over het nieuwe voorstel dat formateur Guy Verhofstadt eerder op de avond aan Joëlle Milquet uit de doeken had gedaan.

Pas rond 2 uur 15 kwam Milquet op een persbriefing tekst en uitleg geven over de situatie. Ze herhaalde dat haar partij altijd bereid is geweest mee te helpen zoeken naar oplossingen voor een uitweg uit de impasse en daarbij geen exclusieven heeft gesteld. "Het was de MR die een veto stelde tegen cdH en daarom beslisten we dat we beter de regering een kans konden geven zonder ons".

Milquet zei echter vast te stellen dat verschillende partijen - PS en CD&V - en ook de formateur later op de dag tot het besluit kwamen dat een regering met 5 beter is dan een ploeg met 4. "Op basis daarvan heeft de formateur een nieuw voorstel op tafel gelegd en ons gevraagd er mee akkoord te gaan, opdat tegen het einde van de week een interimregering op de been zou kunnen worden gebracht. Aangezien er geen exclusieven meer werden gesteld, het belangrijk is dat uit de crisis wordt geraakt en dat de problemen van de burgers worden aangepakt, heeft het bureau beslist in te gaan op de vraag van Verhofstadt", verklaarde Milquet dinsdagnacht.

De cdH-voorzitster beklemtoonde verschillende keren dat haar partij niet van mening is veranderd. Nieuw was dat de MR niet meer blokkeerde en dat Verhofstadt wou dat wij erbij waren, luidde het. Milquet hoopt dat nu eindelijk werk kan worden gemaakt van een programma dat voor de burgers dringende dossiers aanpakt. "De speeltijd is voorbij. Het is maar een regering voor drie maanden, maar ik hoop dat men zich zal kunnen verenigen achter het project". Ondertussen zullen zijzelf en kamerfractieleider Melchior Wathelet de onderhandelingen voeren voor de definitieve regering. Volgens Milquet is het niet de bedoeling dat de staatshervorming na drie maanden al rond is. Het cdH zal haar houding op communautair vlak in elk geval aanhouden, klonk het.

De naam van gewezen CSC-voorman Josly Piette als toekomstig minister van Werk en Arbeid deed dinsdagavond al de ronde. Volgens Milquet is dit echter allemaal voorbarig. "Op basis van de bevoegdheden die we zullen krijgen, zullen we naar het juiste profiel zoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden", luidde het.