Gevangenen in Gent weigerden terug te gaan naar cellen

In de Gentse gevangenis hebben een veertigtal gedetineerden zondagavond na de wandeling geweigerd om terug te gaan naar de cellen. Dat werd vernomen bij de Gentse lokale politie. De gedetineerden zitten momenteel terug in de cellen, na tussenkomst van de politie.

Belga

Na de avondwandeling op de binnenplaats, rond 18 uur, weigerden ongeveer veertig gedetineerden om binnen te komen. Na overleg met de gevangenisdirectie stopte het grootste deel van de gevangenen met de actie. Zeventien gedetineerden bleven weigeren terug te gaan naar de cellenvleugel, aldus de lokale politie. De algemene politiereserve werd opgeroepen om tussenbeide te komen. De agenten bracht de gevangen rond 20 uur terug naar de cel. Volgens de politie gebeurde dat "onder lichte dwang", maar waren er geen incidenten tussen bewakers en gevangenen.

De gevangenen zouden ontevreden geweest zijn met het gevangenisregime, maar hun specifieke klachten zijn niet bekend. Het is mogelijk dat de gevangenen zich lieten inspireren door een gelijkaardige actie drie weken geleden in de gevangenis van Dendermonde, eveneens op zondagavond. Daar eisten de gedetineerden beter eten, de mogelijkheid om langer te telefoneren en meer wandelingen en ontspanningsmogelijkheden.