Premier vergadert met partijvoorzitters (zonder cdH)

Premier Guy Verhofstadt zit zondagavond rond de tafel met de voorzitters van CD&V, Open Vld, MR en PS. Joëlle Milquet, voorzitster van de cdH zit toch niet mee rond de tafel, zo is vernomen.

Belga

Bedoeling van de vergadering is om te kijken hoe men uit de politieke impasse kan geraken. CD&V/N-VA, Open Vld, MR en PS zijn de grootste partijen van zij die in aanmerking lijken te komen voor regeringsdeelname. Of dit de voorafspiegeling kan zijn van een eventuele coalitie die een (tijdelijke) regering kan vormen, is niet duidelijk.

De vier politieke formaties beschikken samen over 91 zetels in de Kamer, wat een ruime meerderheid is, maar wat niet genoeg is voor een tweederdemeerderheid.

In elk geval gaat het om een belangrijke vergadering, wordt gezegd. De eerste minister moet maandag naar de koning voor zijn wekelijkse audiëntie en zal er ook verslag uitbrengen van zijn werkzaamheden in het kader van zijn opdracht. Verhofstadt moet van de koning bekijken hoe een interimregering gevormd kan worden en hoe er een debat over de staatshervorming kan komen.