Schepen neergeschoten bij homejacking in Brecht

Maria Vochten, schepen van Sociale Zaken van Brecht, werd zaterdagavond door gangsters in de knie geschoten, gekneveld en in de koffer van haar auto gelegd. Dat gebeurde bij haar broer Marcel, die ook werd vastgebonden en bedreigd met een riotgun.

Belga

BR>

Maria Vochten (61) zou haar broer zaterdagavond in zijn zaak een handje toesteken bij de administratie. Marcel (65) baat een bedrijf in drank- en voedselautomaten uit.

Rond 20.30 uur reed Maria het erf van haar broer in Overbroek op. Ze merkte onmiddellijk dat er binnen geen licht brandde. “Ik vond dat ongewoon, maar ik dacht dat hij nog niet thuis was en dus wilde ik terugkeren”, vertelt ze. “In de duisternis zag ik toch iets bewegen. Ik riep de naam van mijn broer. In geen tijd stonden vier mannen rond mij. Ze spraken een raar taaltje onder elkaar. Het was vast en zeker geen Frans, Engels of Duits.”

De mannen droegen een kap over hun hoofd en zeker een aantal van hen was gewapend met pistolen. Een van hen had een riotgun. “Onder bedreiging dwongen ze mij mee naar binnen te gaan via een hok waar mijn broer gekneveld en vastgebonden lag.” Zijn belagers hadden hem een kap over het hoofd getrokken, zodat hij hen later niet zou kunnen herkennen.

In koffer gestopt

“Ik doorstond duizend angsten. Ik dacht dat ik in een misdaadfilm terechtgekomen was. Toen de gangsters hun handen naar mij uitstaken, maakte ik een afweergebaar, waarop één van hen de trekker van zijn wapen overhaalde en in mijn knie schoot. Om van mij af te zijn, sleepten ze mij naar mijn auto waar ze mij in de koffer stopten.”

Omdat Maria’s auto voor de vluchtauto van de homejackers stond, moesten ze die eerst nog verplaatsen. Maar daarna zijn ze gevlucht. De indringers hadden - waarschijnlijk voor ze betrapt werden door Maria - het hele huis doorzocht. Ze graaiden onder meer de opbrengst van de automaten mee.

“Hoe lang ik in de koffer lag, weet ik niet”, zegt schepen Vochten in het ziekenhuis. “Maar toen ik op zeker ogenblik mijn broer hoorde roepen, begon ik tegen de kofferwand te bonken. Nadat de gangsters vertrokken waren, had hij zich kunnen bevrijden.” Daarna reden broer en zus naar de woning van Maria, waar ze de politieen de hulpdiensten opbelden. Maria werd naar de afdeling Spoed van het Sint-Jozefziekenhuis in Westmalle gereden.

Uiteindelijk bleek de verwonding aan Maria’s knie nogal mee te vallen omdat de knieschijf niet werd geraakt. De kogel ging wel dwars door het been heen, maar zondag kon ze alweer stappen. Vandaag, maandag, volgt een extra controle. Met haar broer is alles fysiek in orde, maar emotioneel heeft hij het erg moeilijk.

Het is niet duidelijk waarom de gangsters precies Marcel Vochten als doelwit hebben gekozen. De federale recherche onderzoekt de zaak.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio