Eerste dag van de Inburgeraar is een succes

In alle Vlaamse provinciehoofdsteden en in Brussel vond zondag de eerste Dag van de Inburgeraar plaats. Met dit evenement wil de Vlaamse gemeenschap de nieuwe Vlamingen die een inburgeringsattest hebben gehaald in de bloemetjes zetten. Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open Vld) spreekt van een succes. "Dit moet voor onze nieuwe landgenoten een tweede nationale feestdag worden", zegt hij.

Belga

Voor deze eerste Dag van de Inburgeraar ging Keulen zelf naar Antwerpen. Die provincie is goed voor de grootste instroom aan nieuwkomers, met name 45 procent. In het Antwerps provinciehuis waren honderden mensen komen opdagen voor de receptie. "Met deze dag bedanken we als overheid de nieuwe landgenoten voor de geleverde inspanningen die ze deden om zich in onze maatschappij in te schrijven. Die inspanningen zijn het volgen van cursussen taal, cursussen bij de VDAB en een cursus maatschappelijke oriëntatie. We kunnen alle handen die erbij komen goed gebruiken en deze mensen hebben de kansen die ze gekregen hebben benut", zegt Keulen.

Dit jaar zullen wellicht 14.000 mensen een inburgeringsattest halen. Dat zijn er dubbel zoveel als vorig jaar. Die verdubbeling komt omdat de doelgroep van het inburgeringsbeleid is uitgebreid. Sinds dit jaar moeten ook zogenaamde gezinsvormers, buitenlanders die met een Vlaming trouwen of echtgenoten van allochtonen die uit het herkomstland komen, op inburgeringscursus. Omdat de doelgroep nog verder wordt uitgebreid, zal het aantal inburgeraars tegen 2009 stijgen tot 24.000.