Vlaams Belang naar Grondwettelijk Hof tegen wet sociale verkiezingen

Oppositiepartij Vlaams Belang vecht de wet die de sociale verkiezingen van volgend jaar mogelijk maakt aan bij het Grondwettelijk Hof. Die wet geeft een monopolie aan de traditionele vakbonden ACV, ABVV en ACLVB en dat is discriminatie, zegt Vlaams Belang. De partij wil ook onafhankelijke kandidaten voor de sociale verkiezingen steunen.

Belga

De wet die de sociale verkiezingen regelt, is strijdig met het discriminatieverbod en de verplichte gelijke behandeling op basis van ideologie die de grondwet voorziet, zegt Vlaams Belang. Want iedereen moet aan de sociale verkiezingen kunnen deelnemen, ook zij die niet tot de socialistische, liberale of christendemocratische zuil behoren, luidt het.

Vlaams Belang dient na nieuwjaar een verzoekschrift in bij het Grondwettelijk Hof. "Doordat enkel de christelijke, socialistische en liberale vakbonden kandidaten zullen mogen voordragen, krijg je enkel vertegenwoordigers die met handen en voeten gebonden zijn aan een partij", zegt Vlaams parlementslid Marie-Rose Morel. Voor het verzoekschrift zoekt Vlaams Belang steun bij "uitgesloten" vakbondsmensen. "We hebben al bijna honderd mensen die dit mee ondertekenen", zegt Morel. De partij wil onafhankelijke kandidaten voor de verkiezingen steunen en start daarom met een campagne. Die heeft als slogan "Baas in eigen hoofd. Tijd voor echte sociale verkiezingen". Een eigen vakbond uit de grond stampen, wil Vlaams Belang niet doen. "We gaan geen vierde partijvakbond oprichten", zegt Morel.