Nieuwe kerstbrochure kardinaal Danneels rond stress

"Stress, moet dat?", zo heet de pas verschenen nieuwe kerstbrochure van kardinaal Godfried Danneels. "Kenden vroeger alleen artsen en psychologen het woord 'stress', vandaag ligt het op ieders lippen en is het alomtegenwoordig in onze samenleving. Misschien vreet het ook aan ons?", vraagt kardinaal Danneels zich af.

Belga

"Gejaagdheid, oververmoeidheid, lusteloosheid en burn-out, er gaat geen dag voorbij of je hoort of leest erover. Magazines en kranten brengen er keer op keer ellenlange verhalen over met massa's suggesties om stress te voorkomen of te verhelpen. Televisiezenders hebben zich in het onderwerp gespecialiseerd en hebben van al die ellende hun 'nicheproduct' gemaakt. Wat is er toch met ons gebeurd in de voorbije vijftig jaar?"

Kardinaal Danneels gaat vervolgens op zoek naar het effect van stress op het individu, op het gezin en op de Kerk. "Het geestelijke burn-outsyndroom komt immers voor zowel in het persoonlijke leven van de christen, als in de parochie of vereniging."

De kardinaal ontleedt de kwaal en reikt ook een therapie aan. "Hoe kan ik mezelf genezen van de genadeloze stress? Hoe kunnen we ons gezin gelukkiger maken? Hoe gaan we om met de droefheid om de 'goddelijke dingen?'"

Met deze nieuwe uitgave voegt de kardinaal de 53e brochure toe aan zijn reeks "Een woord bij (Kerstmis of Pasen)".