Waarom topzware zwangere vrouwen niet omvallen

Wanneer een vrouw hoogzwanger is, verandert haar lichaamsvorm zo drastisch dat wetenschappers zich al lang afvragen waarom ze eigenlijk niet omvallen. Daniel Lieberman, van de univesiteit van Harvard, heeft nu in het gezaghebbende wetenschappelijke vakblad Nature het antwoord: zwangere vrouwen blijven overeind dankzij een slim stukje genetische technologie.

Belga

Over een periode van miljoenen jaren zijn er namelijk verschillen gegroeid in de heupen en de ruggegraat van mannen en vrouwen, veranderingen die tot doel hadden de vrouw in staat te stellen een foetus te dragen en toch rchtop te blijven staan en op twee benen te kunnen lopen, zo legt Lieberman uit.

Het belangrijkste verschil daarbij is dat het onderste deel van de ruggengraat van een vrouw soepeler en tegelijk ondersteunender is dan bij de man. De vrucht en de placenta samen kunnen zo'n 7 kilo wegen. Samen met het feit dat dit extragewicht laag aan de voorkant van het lichaam zit, dwingt dat de zwangere vrouw om achterover te leunen. Maar dat zou op zichzelf nog niet voldoende zijn geweest om het evenwicht te bewaren. Daarvoor wordt gezorgd doordat de onderste ruggenwervels bij de vrouw wigvormig zijn, en doordat hun heupgewrichten iets groter zijn dan bij de man.

"Vrouwen in de oertijd hadden een fysiek zwaar en veeleisend leven en moesten het dragen van een foetus combineren met het zoeken naar voedsel en het vluchten voor roofdieren. De evolutie hielp hen om tijdens de zwangerschap mobieler te zijn en dus te overleven", aldus de wetenschapper.