Europese beurzen slikken zwaarste verliezen in drie weken

Print
De Europese aandelenmarkten hebben donderdag de zwaarste verliezen geleden in drie weken.
Beleggers vrezen dat de maatregelen die de centrale banken woensdag aankondigden onvoldoende zijn om de kredietcrisis te lijf te gaan. Nieuws over bijkomende waardeverminderingen bij bankgroepen HBOS en Northern Rock haalden de financiële waarden onderuit.

De slechtnieuwsshow zadelde de DJ Stoxx50 op met een verlies van 2,5 procent op 3.704,74 punten. De EuroStoxx50 kreeg een tik van 2,2 procent op 4.370,76 punten. Parijs ging met 2,7 procent onderuit en Londen verloor 3 procent.

Vijf centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve, hadden woensdag bijkomende maatregelen aangekondigd om de kredietcrisis te bestrijden. Maar beleggers vrezen dat de bijkomende kapitaalinjectie weinig soelaas zal brengen.

Nu de kredietmalaise weer volop in de aandacht stond kregen de financiële waarden het opnieuw hard te verduren. Dat was vooral het geval voor HBOS, de grootste verstrekker van woonkredieten in het Verenigd Koninkrijk, die donderdag bekendmaakte 180 miljoen pond aan waardeverminderingen te boeken op zijn effectenportefeuille. HBOS zei dat de afschrijvingen de winstmarges zullen aantasten. Het aandeel viel met 8,2 procent terug tot 764,5 pence.

Ook Northern Rock, tot nader order het bekendste slachtoffer van de kredietcrisis, leed een verlies van 13,3 procent op 86 pence. Dat had meer te maken met het feit dat de investeringsmaatschappij Olivant zich dreigt terug te trekken uit de biedstrijd rond Northern Rock dan met het feit dat gedelegeerd bestuurder Adam Applegarth de bank uit Newcastle met onmiddellijke ingang zal verlaten. Bovendien wist Northern Rock donderdag nog te melden 281 miljoen pond aan waardeverminderingen te verwachten als gevolg van de kredietcrisis.
Nu in het nieuws