Open Vld zet CD&V voor het blok: "Linkse regering zonder ons"

Print
Ofwel wil CD&V een linkse regering en trekken wij onze conclusies, ofwel blijft de partij trouw aan de oranje-blauwe akkoorden.
Dat zegt Open Vld-voorzitter Bart Somers in een reactie op de verklaringen van Yves Leterme over de eisen van de sp.a voor regeringsdeelname. De Vlaamse liberalen vragen de christendemocraten duidelijkheid.

"Wij staan versteld van het bochtenwerk van de CD&V. Wij dachten dat dit enkel kon op het circuit van Zolder, maar blijkbaar kan dat ook in de Wetstraat", stelt Somers donderdagavond.

Volgens Open Vld staan de eisen van de sp.a helemaal haaks op de oranje-blauwe deelakkoorden. De partij zegt ook niet te stappen dat de Vlaamse christendemocraten in het parlement de socialistische wetsvoorstellen over maximale energieprijzen en de uitbreiding van het stookoliefonds wegstemmen, maar toch zeggen dat de eisen van de socialisten aanvaardbaar zijn. Onbegrip is er volgens de liberalen tevens omdat de eisen elke begrotingsmarge wegnemen en een belastingverlaging onmogelijk maken. "Terwijl het toch de bedoeling was een begrotingsevenwicht te boeken".

"Het gaat om eisen waarvan Caroline Gennez zegt dat het voorwaarden zijn voor een linkse regering. Wij vragen dan ook duidelijkheid: ofwel wil CD&V een linkse regering en dan trekken wij onze conclusies en gaan we in de oppositie, ofwel blijft ze trouw aan de deelakkoorden. We doen onze hoed af voor het bochtenwerk van Leterme, maar wij blijven rechtlijnig", stelt Somers.

.

Nu in het nieuws