Eisen van sp.a "geen probleem" voor Leterme

Eisen van sp.a geen probleem voor Leterme

Eisen van sp.a "geen probleem" voor Leterme

Print
CD&V-boegbeeld Yves Leterme noemt de punten die de sp.a naar voren schuift als voorwaarde voor regeringsdeelname belangrijk.
Maar volgens hem waren rond die punten al heel wat zaken voorzien in de akkoorden die de oranje-blauwe partijen hadden afgesloten. Dat zei hij donderdag in de wandelgangen van de Senaat. Leterme begrijpt dat de sp.a inhoudelijke eisen stelt voor een eventuele regeringsdeelname, maar merkt op dat een aantal zaken die de socialisten nu aanbrengen de voorbije negentien jaar, toen de socialisten deel uitmaakten van de meerderheid, niet werden gerealiseerd.

De gewezen formateur zegt constructief te willen meewerken aan de opdracht die premier Guy Verhofstadt (Open Vld) heeft om een interimregering op de been te brengen. Leterme zegt daarbij geen exclusieven te stellen, maar hij blijft wel kandidaat-premier. Tegen het feit dat er aan Franstalige kant drie of vier partijen deel zouden uitmaken van de regering heeft hij geen bezwaar.

De sp.a is bereid om toe te treden tot een nieuwe regering, maar koppelt daar zes voorwaarden aan. De belangrijkste punten zijn van sociaal-economische aard. Zo willen de Vlaamse socialisten dat de pensioenen stijgen. "Die zijn veel te laag", zegt voorzitster Caroline Gennez. De sp.a wil ook dat de kinderbijslag voor een eerste kind omhoog gaat en dat het ouderschapsverlof wordt uitgebreid tot één jaar per kind. Een andere voorwaarde voor regeringsdeelname is dat de ziekenhuisfacturen goedkoper worden.

De sp.a wil ook de koopkracht verhogen door de prijzen te drukken. "De laatste maanden zijn er toch wel onredelijke prijsstijgingen geweest van gas, elektriciteit, basisproducten", zegt Gennez. "We willen dat een beetje onder controle brengen door een mechanisme af te spreken: als de prijzen onredelijk zijn, moet de prijzencommissie kunnen ingrijpen en de prijzen controleren." Ten slotte willen de socialisten dat de wet op de kernuitstap ook effectief wordt uitgevoerd en dat alle kerncentrales dicht gaan tegen 2025.

.

Nu in het nieuws