1998-2007 was het warmste decennium ooit

Print
Het decennium 1998-2007 is het warmste dat ooit genoteerd werd sinds het begin van de waarnemingen in 1850.
Dat meldde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) donderdag tijdens de klimaatconferentie in Bali. Enkel en alleen in 2007 lag de gemiddelde temperatuur 0,41 graden celsius hoger dan in de periode 1961-1990, die toen 14 graden bedroeg. Het jaar kende ook recordanomalieën op klimatologisch gebied.

Sommige streken in Europa hebben een winter en lente gekend die tot de mildste in hun geschiedenis behoren, met in januari en april gemiddelde temperaturen die vier graden hoger lagen dan normaal. In juni en juli werd het zuidoosten van Europa getroffen door twee extreme hittegolven. Ongewone hittegolven deden zich ook voor in Australië, de VS en Japan.

De opwarming was het afgelopen decennium meer te voelen in het noordelijke halfrond, met een stijging van 0,63 graden in vergelijking met de periode 1961-1990. In het zuiden werd een toename van 0,20 graden vastgesteld. Op wereldvlak was de maand januari dit jaar de warmste die ooit geregistreerd werd.

Het WMO wijst ook op de recordvermindering van het ijsoppervlak in Antarctica. Daardoor smolt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis de Canadese noord-westverbinding gedurende vijf weken. Het ijsoppervlak was in september gemiddeld 39 procent kleiner dan in 1979-2000. De gemiddelde grootte van het ijsoppervlak is de kleinste die ooit werd vastgesteld, namelijk 4,28 miljoen vierkante kilometer, met elke tien jaar een vermindering van tien procent.

Het zeeniveau blijft stjgen aan een ritme dat hoger ligt dan dat van afgelopen eeuw, namelijk 1,7 mm per jaar. Het steeg sinds 1870 ongeveer 20 centimeter. Satellietmetingen sinds 1993 tonen dat het gemiddelde ritme van de stijging ongeveer drie millimeter per jaar bedraagt.

Sinds het begin van de 20ste eeuw is de gemiddelde temperatuur met 0,74 graden celsius gestegen. Maar die stijging was wel niet constant: de vijf laatste jaren was ze bijna dubbel zo groot dan de honderd voorgaande jaren.
Nu in het nieuws