Hevige discussie over leukemie bij kinderen in buurt kerncentrales

Een omstreden Duitse studie over een verhoogd kankerrisico bij kleine kinderen in de nabijheid van kerncentrales heeft donderdag tot een hevige discussie geleid in het Duitse parlement.

Belga

De groene en linkse oppositiepartijen willen de uitstap uit kernenergie bespoedigen, of vinden dat op zijn minst oudere kerncentrales gesloten moeten worden. De christelijke regeringspartijen CDU en CSU en de sociaaldemocratische SPD kondigden nauwgezet onderzoek van de studie aan.

"Men zal er niet omheen kunnen, de geldende grenswaarden bij radioactieve straling opnieuw te controleren", aldus Milieuminister Michael Müller. Volgens hem kan de studie nu eenmaal verschillend geïnterpreteerd worden. Zo blijkt uit het Duitse kankerregister dat in een straal van vijf kilometer rondom zestien kerncentrales kinderen onder de vijf vaker getroffen worden door leukemie en andere kankers. Maar het verband tussen de straling en de kankers is niet bewezen.

De christelijke Union en de liberale FDP waarschuwden de andere fracties voor "stemmingmakerij" tegen het vredevolle gebruik van atoomenergie. Maar de SPD, de Groenen en de linkse fractie willen "een snelle uitstap uit de onzekere technologie". De SPD en de Groenen besloten tijdens hun gezamenlijke regeerperiode in 2000 dat de laatste Duitse kerncentrale tegen 2021 dicht moest.

Nu in het nieuws