Belgacom weigert VDSL-netwerk open te stellen

Print
Telecombedrijf Belgacom weigert zijn supersnelle VDSL-netwerk, waar het honderden miljoenen in heeft geïnvesteerd voor het aanbieden van hogedefenitietelevisie (HDTV), open te stellen voor de concurrentie.
Dat is donderdag gebleken tijdens een persbabbel met Belgacom-kaderleden. Het Belgisch Instituut voor Post- en Telecommunicatie (BIPT) wil het telecombedrijf verplichten om het netwerk open te stellen, maar Belgacom stapt desnoods naar het hof van beroep als de verplichting er komt, zo luidde het.

Volgens het telecombedrijf stelt de regulator de beslissing voor op basis van een totaal verkeerde analyse. Zo zou het BIPT er geen rekening mee houden dat Belgacom het VDSL-netwerk vooral wil gebruiken voor HDTV, en in eerste instantie niet voor internet. De regulator zou bovendien de ogen sluiten voor de grote regionale verschillen in de Belgische markt, waar Telenet in Vlaanderen de dominante operator is. Het bedrijf zegt ook dat de ontwerpbeslissing van het BIPT in strijd is met nieuwe Europese aanbevelingen. Belgacom eist een nieuwe analyse en een gelijke behandeling met de kabel.

.

Nu in het nieuws