ECB "staat klaar" om rente te verhogen in reactie op inflatie

Print
De Europese Centrale Bank (ECB) zegt "klaar te staan" om de rentevoeten op te trekken als een sterk stijgende inflatie - aangewakkerd door de hoge olieprijzen - de lonen zou gaan omhoogstuwen.
"Om ervoor te zorgen dat de recente inflatiestijging tijdelijk blijft, is het van belang dat er geen tweederangseffecten ontstaan, zoals de stijging van de lonen", zo staat in het maandelijkse rapport van de ECB. Volgens de centrale bank kunnen die effecten vermeden worden door "ferm en op tijd te handelen".

De inflatie staat met 3 pct in de eurozone op het hoogste niveau in meer dan zes jaar. Dat is het gevolg van de hogere voedings- en energieprijzen. Bij de vakbonden is er vraag naar maatregelen om de koopkracht te garanderen.

In het rapport van het ECB staat dat de consument in Europa op korte termijn zal moeten blijven rekening houden met duurdere levensmiddelen. Op de lange termijn is de toestand onzeker. Voor 2008 zou de inflatie nog ruim boven de kritische grens van 2 procent blijven staan.

De rente van de ECB staat nu op 4 procent. Sommige van de gouverneurs van de centrale bank wilden de rente vorige maand al verhogen.
MEEST RECENT