Geen voorhuid van Jezus? Geen processie

Print
Calacata, een dorpje ten noorden van Rome, zit in zak en as. Reden: het verdwijnen van de voorhuid van Jezus Christus. Dat meldt hln.be.
Op 1 januari vieren ze in Calcata een bizar jubileum, namelijk de 25ste keer dat hun jaarlijkse processie niet kan uitgaan. De processie is niet meer wegens het verdwijnen van het pronkstuk in de optocht: de vermoedelijke voorhuid van Jezus Christus.

In de middeleeuwen zou er op zowet 18 plaatsen voorhuid van Jezus Christus als relikwie bewaard zijn. Dit duidt veleer op volksverlakkerij dan op de grootte van Jezus' voorhuid.

Die van Calacata hebben altijd volgehouden dat hun voorhuid de enige echte was. Gekregen van een Duitse soldaat die in de 16de eeuw met zijn leger Rome en het Vaticaan plunderde en zich daarna kwam vestigen in Calacata. Het Vaticaan zou de voorhuid in de 9de eeuw hebben verworven. Het was een geschenk van Karel de Grote aan paus Leo III. Een engel zou het relikwie aan Karel de Grote hebben gegeven, zo wil de legende.

Wie de voorhuid jatte, is een groot mysterie. Er verschijnt volgend jaar zelfs een boek over. De bewoners vermoeden dat het Vaticaan zelf achter de zaak zit.
MEEST RECENT