Angst van muis voor kat kan uitgeschakeld worden

Angst van muis voor kat kan uitgeschakeld worden

Angst van muis voor kat kan uitgeschakeld worden

Print
Wetenschappers aan de Universiteit van Tokyo hebben door genetische manipulatie een muis ontwikkeld die niet bang is voor katten.
Die angst lijkt bij muizen genetisch bepaald en niet aangeleerd door ondervinding. "Muizen zijn van nature bang voor katten; ze raken in paniek of slaan op de vlucht als ze er een ruiken. Maar muizen waarbij door genetische manipulatie bepaalde reukcellen zijn verwijderd tonen geen enkele angst", aldus onderzoeksleider Ko Kobayakawa. Zijn muizen gingen onbevangen op katten af en knuffelden en speelden er zelfs mee.

De gemuteerde muizen gingen ook stinkend bedorven voedsel niet meer uit de weg.

Om de angst te meten werden hersengebieden bekeken die bepaalde stresshormonen afgeven. Deze gebieden waren minder actief dan werd verwacht. In afzonderlijke tests bleek dat de gemuteerde muizen wel angst voor katten kon worden aangeleerd, door ze aan de geur van een kat bloot te stellen en vervolgens een pijnprikkel te geven.

"De ontdekking dat angst genetisch bepaald is en niet aangeleerd na de geboorte, is zeer interessant en gaat in tegen wat tot nog toe werd gedacht", zei Kobayakawa, wiens bevindingen vorige maand in het tijdschrift Nature werden gepubliceerd.

Mogelijk is de weerzin bij mensen tegen gevaarlijke geuren zoals van bedorven eten ook genetisch bepaald. Kobayakawa denkt dat zijn onderzoek gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van remedies tegen bijvoorbeeld fobieën.

Ook wil Kobayakawa onderzoek doen naar reacties op positieve geuren. De Japanse onderzoeker tekent daarbij aan dat muizen een slecht gezichtsvermogen hebben, maar een veel sterker ontwikkelde reukzin dan mensen. Zijn onderzoek strekte zich niet uit tot angst die door beelden of geluiden wordt opgeroepen. Kim Dae-soo, hoogleraar neurale genetica aan het Zuid-Koreaanse Instituut voor wetenschap en Technologie in Seoul, zegt dat het Japanse onderzoek nader inzicht kan geven in wat angst is en hoe die beheerst kan worden.

.

Nu in het nieuws