Slimme arme kinderen klimmen niet op sociale ladder

Print
Slimme kinderen uit arme milieus worden al op jonge leeftijd bijgebeend door minder slimme kinderen uit rijkere milieus. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.
De sociale mobiliteit is sinds de jaren '70 niet verbeterd in Groot-Brittannië, klinkt het. Volgens het onderzoek zitten rijke kinderen hun armere leeftijdgenoten tussen drie en vijf jaar op de hielen bij ontwikkelingstests. Op zeven jaar hinken de armere kinderen al achterop.

"Het is erg jammer dat slimme kinderen uit een armer gezin uiteindelijk niet zo'n goede start krijgen", zegt Sir Peter Lampl, voorzitter van de Sutton Trust, het fonds dat de opdracht gaf voor het onderzoek, aan BBC. "Ze komen terecht in minder goede scholen, blijven zo arm en hun talent gaat verloren".

Het onderzoek werd uitgevoerd door de London School of Economics en de University of Surrey bij kinderen geboren tussen 1970 en 2000. Ze ontdekten dat de intergenerationele inkomensmobiliteit - of je rijker bent dan je ouders of niet - voor deze groep gestabiliseerd was. Bij een eerder onderzoek van kinderen geboren tussen 1958 en 1970 bleek dat er wel een grote opwaartse mobiliteit was.
MEEST RECENT