Basketwedstrijd lokt
12.000 mensen naar
Sportpaleis

Basketwedstrijd lokt 12.000 mensen naar Sportpaleis

Basketwedstrijd lokt 12.000 mensen naar Sportpaleis

Print
Wat eerst een vloek leek, werd uiteindelijk een zegen. Het Sportpaleis - XXL naar basketnormen - vulde zich dinsdagavond gezellig en enthousiast met 12.000 mensen.
Een forse verbetering van alle voorgaande publieksrecords aangaande basketmatchen én een overrompelend succes voor de Antwerp Giants. ”Ik heb er nog rillingen van”, spreekt sportief manager Pat Viroux.

Nadat Miss België de Antwerp Diamond Giants uit hun Lotto Arena verbannen had, bleek het Sportpaleis de enige uitwijkmogelijkheid voor de Europese kamp tegen Fribourg. Hoe zou evenwel die gigantische kuip gevuld kunnen worden? 15.000 vrijkaarten gingen allerlei richtingen uit, maar het was met een bang hartje afwachten hoe groot de respons zou zijn. Viroux: ”Wij hadden gehoopt op zo’n 5.000 mensen, maar toen een halfuur voor de opworp die onderste ring zich al aan het vullen was, bleek dat een zware onderschatting. Er kwamen berichten binnen over files op de autosnelweg. Het leek wel een concert van Clouseau. Laat het nog gratis geweest zijn, je moet er toch nog je zetel voor verlaten. De jongste jaren lokt de finale van de ULEB-cup 7.000 toeschouwers. En ons lukt het om in no time 12.000 mensen te lokken. Het bewijst dat basketbal in deze stad een geweldig potentieel heeft. Dit was een historisch moment voor de Giants, voor de stad en voor het basketbal.”

Hoe kan je dit succes gebruiken?

Viroux: Nu weet ik wel zeker dat we de 5.000 zitjes in de Lotto Arena gaan kunnen vullen. Dat moet nog groeien, natuurlijk, en we moeten presteren, maar dat komt wel. In Charleroi komen gezinnen met twee-drie kinderen kijken. Dat moet ook ons doel zijn en dinsdag kan daarbij helpen. Er was een groot verschil tussen de eerste en de tweede helft.

Heb je de omstandigheden gebruikt om de spelers op scherp te krijgen?

Normaal zeg ik tijdens de rust weinig tegen de spelers. Dit keer heb ik dat wel gedaan. Een handvol woorden slechts. Guys, we have to give these people something. Die massa moest de zaal verlaten met het gevoel iets gekregen te hebben. Al moesten ze ervoor sterven, de spelers. En dan zie je onze top-Amerikaan Gay naar wegglippende ballen duiken. En merk je dat Yves Dupont, ondanks die gemiste layups, gestorven is op het veld. Ook voor onze voorzitter, die veel positieve reacties kreeg, ben ik blij. Hij heeft de voorbije weken onder enorme druk gestaan.

En dan was het plaatselijke talent Thomas Lamot nog de held ook.

Twee jaar geleden ben ik met Arik Shivek naar Thomas gaan kijken bij Ticino. Toen al zag je dat die jongen iets speciaals had. Alleen was het de vraag hoe hard hij wilde werken en hoeveel geduld hij kon opbrengen. Wij draaien aan 50 procent Belgische minuten. Ook tegen Oostende. Ook in onze Europese wedstrijden. Welk team kan dat zeggen? Dat was toch altijd een van onze doelstellingen toen we twee jaar geleden dit project startten. Weet je, in onze eerste ronde wonnen we drie van de negen matchen. In het eerste jaar van Shivek was dat amper een winstmatch extra. Men vergeet snel. Zo slecht is het allemaal nog niet.

Sears

Met bloedend hoofd werd Ryan Sears afgevoerd na een botsing met de Zwitserse spelmaker, maar de Antwerpse Amerikaan stond gisteren opnieuw op training. In de slotseconden van de match was hij trouwens al opnieuw op het terrein gekomen. Ook Gabriel Mikulas stond nog eens een handvol seconden op het terrein, maar zijn bestemming blijft elders liggen. De onderhandelingen met het Duitse Frankfurt voor een eventuele overstap gaan verder.

.

Nu in het nieuws