Koppel pluimt fiscus voor 2 miljard euro

Koppel pluimt fiscus voor 2 miljard euro

Koppel pluimt fiscus voor 2 miljard euro

Print
De belastingfraude met gsm’s waarvan het koppel uit Lanklaar wordt verdacht, overschrijdt het miljard euro.
Vanuit een villa (foto) in de Kruisvenlaan in Lanklaar organiseerden de verdachten de belastingontduiking in Groot-Brittannië en andere West-Europese landen. “Het onderzoek van de federale gerechtelijke politie breidt verder uit waardoor ook het fraudebedrag oploopt”, zegt Michel Zegers, woordvoerder van het parket van Tongeren. Meer aanhoudingen worden verwacht. Het netwerk zou ook in andere landen vennootschappen hebben. Sporen naar Tsjechië worden nagetrokken.

De 34-jarige vrouw en haar man van 36 jaar zouden de grootschalige belastingontduiking hebben georganiseerd vanuit hun villa in de Kruisvenlaan in Lanklaar. Ze lieten in West-Europa een btw-carrousel draaien met gsm’s die enkel op papier bestonden. Alle gegevens op de computers worden geanalyseerd om het netwerk te ontrafelen.

Het koppel stelde valse facturen op voor gsm’s die in Engeland werden aangekocht. In wezen waren er geen nieuwe gsm’s, maar enkel een paar oude toestellen die dienden als dekmantel. Met een facturenzwendel werd de Britse fiscus opgelicht, voor naar schatting 1 miljard euro. De btw op dat bedrag staken de fraudeurs in eigen zak: zo’n 200 miljoen euro.

De luxueuze levensstijl van het koppel sprong in het oog. Bij de huiszoeking in de villa zijn maandag drie auto’s in beslag genomen: een Bentley van zo’n 250.000 euro, een Porsche 911 cabrio en een BMW 7-reeks.

Met de arrestatie van het koppel heeft de federale gerechtelijke politie van Tongeren de Belgische tak van de internationale organisatie droog gelegd. Speurders in Nederland - FIOD Haarlem - en Groot-Brittannië helpen bij het ontrafelen van het netwerk. Er zouden intussen ook sporen zijn naar vennootschappen in Tsjechië en Spanje. Daardoor zou de fraude kunnen oplopen tot tegen de 2 miljard euro. Volgens fiscale experts betrekken fraudeurs tegenwoordig alle landen in Europa voor hun netwerk om de opsporingen en controles te bemoeilijken.

De btw-carrousels zijn het frauduleuze gevolg van het opengooien van de Europese grenzen. Doordat er geen grenscontroles meer zijn op goederen, is het mogelijk dat de fraudeurs lucht verhandelen via facturen. Het koppel uit Lanklaar verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Tongeren. Die beslist of de twee in de gevangenis moeten blijven.

.

Nu in het nieuws