Zelftests alcohol onbetrouwbaar en gevaarlijk

Print
De elektronische alcoholtests die je op het internet en in de winkel kan kopen, zijn ronduit gevaarlijk.
Dat zegt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. Drie redacteurs van De Standaard lieten zich, na het drinken van vier glazen wijn, gewillig onderwerpen aan drie alcoholtests: de officiële blaastest van de politie, een chemische en een elektronische alcoholtest.

Terwijl twee redacteurs volgens de officiële blaastest tegen de lamp liepen (meer dan 0,5 promille), zaaide de chemische test onduidelijkheid. De elektronische alcoholtest gaf zelfs drie keer "safe" aan, een totaal onbetrouwbaar resultaat.

De meest eenvoudige elektronische alcoholtest ziet eruit als een sleutelhanger, met ingebouwde zaklamp, en is voor één of twee euro in het tankstation of warenhuis verkrijgbaar. Ook op het internet worden ze als zoete broodjes verkocht.

"Deze toestelletjes zijn gadgets, maar duidelijk onbetrouwbaar", zegt Benoît Godart van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). "Je moet vanop enkele centimeters afstand in het toestel blazen. Maar als je ernaast blaast of niet goed blaast, krijg je geen resultaat en een vals gevoel van veiligheid."

"De tests gebruiken is zelfs ronduit gevaarlijk", gaat Godart voort. "Als de bestuurder op het resultaat van deze test afgaat of hij in het verkeer mag komen of niet, neemt hij een groot risico."
MEEST RECENT