"Rookverbod zet onze kassa droog"

Rookverbod zet onze kassa droog

"Rookverbod zet onze kassa droog"

Print
Horeca-uitbaters krijgen rake klappen in de eindejaarsperiode. Voor de eerste keer is het rookverbod bij kerst en oudejaar volledig van kracht en dat laat zich voelen.
Zaakvoerders van restaurants en feestzalen zien hun reserveringen in heel Vlaanderen tot twintig procent teruglopen in vergelijking met vorig jaar. "Voor veel uitbaters wordt de eindejaarsperiode problematisch", zegt Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen. "Er is vooral paniek bij de eigenaars van feestzalen. Voor veel klanten is het een optelsom: de alcoholcontroles, de dure benzineprijzen en nu ook het rookverbod", aldus De Bauw.

"Het gevolg is dat veel mensen er de voorkeur aan geven om oudejaar thuis te vieren." Voor de horeca wordt het de eerste kennismaking met het rookverbod tijdens oudejaar, met grote financiële gevolgen. "Mensen gaan op zoek naar gezelligheid, en daar hoort een sigaretje bij. Neem dat weg, en de tent blijft leeg", concludeert Bart Rademakers, eigenaar van restaurant De Proviant in Lommel. Horeca-uitbaters in de grensstreek zien nog een ander fenomeen. "Het rookverbod duwt meer en meer klanten richting Nederland", zegt Mathieu Janssen van feestzaal De Molen in Kinrooi.
MEEST RECENT