"Houssin was een seut"

Print
Antwerpen - Nog voor zijn moeder op de getuigenstoel kon gaan zitten, begon Houssin El Hamrouni (23) al hartverscheurend te huilen.
Volgens zijn moeder wist Houssin niet dat de drie andere mannen op 18 oktober 2003 de nachtwinkel in de Kammenstraat gingen overvallen. “Hij is een naïeve jongen.” Al anderhalve week zit Houssin een beetje schaapachtig in de beklaagdenbank. Abdelghani El Haouari (22), Hüzün Ozcelik (21) en Ibrahim Murat (21) pleegden zeven overvallen zonder Houssin. Alleen bij nummer acht, de roofmoord in de Kammenstraat, speelde hij een rol. Vóór de overval ging hij in opdracht van de drie anderen kijken of er volk in de winkel was. “Ik wist niet waarom”, zegt hij zelf, maar volgens Ibrahim wist hij dat wel. “Mijn zoon heeft er niets mee te maken”, zei moeder Saïda El Hamrouni woens- dag. “Hij kwam toevallig voorbij. Hij is naïef en bang aangelegd. Het offerfeest vieren we bijvoorbeeld altijd zonder schaap. Anders vindt hij het te eng.”

Volgens zijn zus Nadia stond Houssin bekend als 'de seut'. “Hij liep meestal achter zijn tweelingbroer Hassan aan. Houssin is stil en rustig. Hij kan uren op zijn kamer zitten om naar muziek te luisteren. Hij leeft in zijn eigen wereldje en laat alles over zich heen komen.” Houssin zat vier maanden in voorhechtenis voor de zaak, nadat Ibrahim hem tijdens de reconstructie had herkend in het publiek en de politie had gewaarschuwd. Nadat hij voorlopig was vrijgekomen, volgde hij een opleiding, zocht werk en ging met zijn vriendin Els samenwonen. “Soms doet hij stommiteiten omdat hij er niet bij nadenkt”, verklaarde Els. “Hij is niet zo slim. Volgens mij besefte hij niet wat er gaande was.”

In assisenzaken komt ook de familie van het slachtoffer altijd getuigen. Maar nu niet. “De broer van de doodgeschoten uitbater Khalid Masood Shah wilde heel graag komen, maar kreeg geen visum”, vertelde de hoofdinspecteur die het moraliteitsonderzoek deed. Dus probeerde zij zo veel mogelijk te vertellen. “Het was Khalids droom om thuis in Pakistan in de transportsector te werken. Omdat hij woordvoerder was van een groep sjiitische moslims, werd zijn leven bedreigd en kwam hij naar België”, legde ze uit. Khalid was erg geliefd in de Kammenstraat. “Hij kon goed met iedereen opschieten, had humor en was altijd vriendelijk”, vertelde de hoofdinspecteur. “Vier jaar na de feiten raken buurtbewoners nog altijd geëmotioneerd als ze over zijn dood praten.”
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio