Vaccin verjaagt kusjesziekte

Vaccin verjaagt kusjesziekte

Vaccin verjaagt kusjesziekte

Print
We noemen het de kusjesziekte of klierkoorts, maar eigenlijk is de juiste naam mononucleose.
De meeste volwassenen hebben het virus in hun lijf. Op zich is het onschuldig, maar het wordt er wel van verdacht ernstige ziektes te kunnen activeren. Een Belgische pediater lijkt nu een vaccin te hebben gevonden. Een niesbeu of een natte tongzoen is voldoende om het virus door te geven. Vooral kinderen en jongvolwassenen krijgen het. Even uitzieken is de boodschap. Vervelend, maar eigenlijk onschuldig.

“Maar het virus wordt er ook van verdacht verbonden te zijn met veel minder onschuldige aandoeningen, zoals bepaalde klierkankers of het chronisch vermoeidheidssyndroom”, zegt dokter Erica Vlieghe, consulente infectieziekten van het UZA en het Instituut voor Tropische Geneeskunde. “Ik zeg wel dat het ervan verdácht wordt, maar de juiste link hebben we nog niet gevonden.”

Hoe dan ook, mononucleose kan je leven tijdelijk flink vergallen. “Het hoort tot de familie van de herpesvirussen”, legt Vlieghe uit. “Het zit dus in je lijf, maar het hoeft er niet uit te komen. Verzwakte mensen kunnen er behoorlijk last van hebben.”

Pediater Etienne Sokal van de Université Catholique de Louvain heeft nu een vaccin ontwikkeld. De eerste tests waren veelbelovend. Maar het vaccin is vrijwel nutteloos bij volwassenen aangezien de meeste toch al besmet zijn. “Het zou niet slecht zijn om kinderen systematisch te vaccineren”, zegt dokter Vlieghe. “Om te vermijden dat ze de ziekte op latere leeftijd krijgen. Er zijn wel meer aandoeningen die onschuldig zijn waartegen we kinderen toch vaccineren. Windpokken zijn daar een voorbeeld van. Voor kinderen is de ziekte onschuldig, maar voor volwassenen niet. Het ziek zijn heeft ook socio-economische gevolgen zoals langdurige afwezigheid, en ook dat proberen we via vaccinatie te vermijden.”

.

Nu in het nieuws