Flitscamera’s doen alsof op E19

Flitscamera’s doen alsof op E19

Flitscamera’s doen alsof op E19

Print
Antwerpen - De snelheids- en telcamera’s die langs de E19 in Brasschaat staan, zijn decorstukken.
De site werd uitgekozen tot testzone voor de producenten van camera’s. Wie te veel gas geeft, hoeft daar dus niets te vrezen. Weggebruikers hebben de flitscamera in Brasschaat al wel gezien. Achter variabele verkeersborden over het wegdek hangen op diezelfde plek ook al camera’s. Zijn er supercontroles in de maak?

”Neen”, zegt Willy Frans van de Vlaamse dienst Elektro Mechanica Antwerpen (EMA). ”Het is een testsite waar leveranciers van camera’s kwaliteitsproeven kunnen houden. Na de tests krijgt elke fabrikant een verslag van het Vlaams Verkeerscentrum.” Het verslag gaat dieper in op de kwaliteit van snelheidscontroles, de classificatie van voertuigen (van motoren tot trekker-opleggers, red.) en de nummerplaatherkenning. Op de site liggen twee lussen in het wegdek: een voor de fabrikant en een lus voor controle door EMA.

Op een portiek een twintigtal meter voorbij de snelheidscamera hangen nog twee camera’s om aan trajectmeting te doen. ”Zij brengen een verkeersstroom in beeld. Doe je dat enkele kilometers verder opnieuw, dan kan je ook snelheden afleiden”, legt Willy Frans uit. “Voor ons is dit ook nog een test.” “Een tweede functie van de camera zou de identificatie van passerende wagens voor rekeningrijden kunnen zijn. Tenminste: als de wetgeving het zou toelaten.”
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio