Antwerpse agenten misbruiken parkeerkaarten

Antwerpse agenten misbruiken parkeerkaarten

Antwerpse agenten misbruiken parkeerkaarten

Print
Antwerpen - Er komt een onderzoek naar gesjoemel bij de Antwerpse politie met parkeerkaarten voor gehandicapten. Dat kwam woensdag aan het licht in de Antwerpse rechtbank.
Blijkbaar misbruiken sommige politiemannen kaarten die ooit in beslag werden genomen om overal en gratis te parkeren, ook buiten de diensturen. Hulpagente Gerda V. (57) uit Zwijndrecht, werkzaam bij de Antwerpse politie, verraste woensdag de Antwerpse strafrechter Walter De Smedt. Zij moest voorkomen voor het onrechtmatig gebruik en de verduistering van een parkeerkaart voor gehandicapten. Plots vertelde de vrouw dat ze die kaart had gekregen van haar overste bij de verkeerspolitie “om overal makkelijk en gratis te kunnen parkeren”.

De procureur verduidelijkte dat parkeerkaarten die ooit in beslag werden genomen, bijvoorbeeld nadat de buit van een diefstal werd gerecupeerd, soms lang blijven liggen bij de politie. “Zo’n inbeslagname is tijdelijk, tot de eigenaar de documenten komt ophalen.” Daarop gaf beklaagde Gerda V. aan dat nog andere politiemensen zo’n kaart gebruikten.

Rechter Walter De Smedt wist niet wat hij hoorde. Hij besliste dat het parket eerst de door de vrouw aangehaalde praktijken moet onderzoeken voor hij kan oordelen. Gerda V. schreef op vraag van de rechter de naam van haar overste neer. Het dossier komt op 13 februari 2008 opnieuw voor de rechtbank.

Gerda V. (57) uit Zwijndrecht, hulpagente bij de Antwerpse verkeerspolitie, verscheen woensdag voor de Antwerpse strafrechter. Ze riskeert acht maanden cel voor het onrechtmatig gebruik en de verduistering van een parkeerkaart voor gehandicapten. Blijkbaar heeft een van haar collega’s de kat de bel aangebonden, want volgens de procureur staat V. bekend als een ‘ijzeren tante’ die er niet voor terugdeinst haar werkmakkers op de bon te slingeren. V. lijdt ook aan een spierziekte en slaapstoornissen, en kon op veel begrip rekenen van haar overste, onder meer qua uurrooster en werklast.

Het dossier nam woensdag in de rechtbank plots een onverwachte wending. ”Ik heb die parkeerkaart gekregen van mijn hiërarchische overste. Zo kon ik overal makkelijk en gratis parkeren”, vertelde de beklaagde. Na tussenkomsten van de procureur en de rechter bevestigde de vrouw dat het om een algemeen gebruik ging binnen het korps, want dat ook andere politiemensen zo’n kaart gebruikten.

En het werd nog erger, want dat de kaart rondslingerde in het politiekantoor was allicht het gevolg van een tijdelijke inbeslagname, bijvoorbeeld na een diefstal. Tijdelijk, tot ze zou worden opgehaald, maar dat gebeurde dan allicht nooit.

Rechter Walter De Smedt besliste daarop dat het parket eerst die praktijken moet onderzoeken voor hij oordeelt in het dossier van Gerda V. Hij wilde ook de naam van haar overste kennen. Na overleg met haar advocaat overhandigde de hulpagente de naam op een briefje aan de procureur. Het parket krijgt tijd tot 13 februari om deze zaak te onderzoeken.

”Er loopt bij ons al langer, én nog, een onderzoek”, reageert de Antwerpse politiewoordvoerder Sven Lommaert. ”Toen het oneigenlijk gebruik van de gehandicaptenkaart aan het licht kwam, startte Interne Zaken een onderzoek. De bevindingen werden overgemaakt aan het parket en zo kwam het tot deze rechtszaak. De verklaringen die woensdag voor de rechter werden afgelegd, zijn voor ons nieuw. Het is nu wachten op de stappen die het parket onderneemt.”
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio