Schilde zet de beuk erin

Schilde - De grote beuk aan Schildehof is ziek en de gemeente heeft in overleg met een boomverzorger besloten om hem om te kappen. Veel bewoners hebben mooie herinneringen aan deze boom, want het is niet zomaar een dikke beuk.

De beuk heeft een stamomtrek van 6,30 meter, een immense kruin en hij siert al 150 jaar het Schildehof, aan het einde van de Bellevuedreef. De laatste acht jaar maakte de gemeente zich zorgen om de beuk en werd hij met meer dan gewone aandacht gevolgd. Onlangs bleek dat het niet meer verantwoord is om hem volgend voorjaar weer in blad te laten komen.

Els Van den Bergh, hoofd van de milieudienst, legt uit: ”Zo’n zwaar bladerendak kan de stam niet meer dragen. De beuk is aangetast door schimmels die de boom van binnen hol hebben gemaakt. Geen probleem zolang er voldoende hout aan de stam zit, maar de grens is nu bereikt. De beuk staat vlak bij een parking en we willen de veiligheid van onze bezoekers niet in het gedrang brengen.” Het schepencollege besliste dit najaar om de beuk te rooien.

Van de Bergh: ”Iedereen is zich bewust van de ecologische waarde van deze boom. Al jaren spreken we over de toekomst van de beuk en bekabeling en ondersteuning leken steeds te volstaan. Het is spijtig dat de schimmelsoorten het nu van ons hebben gewonnen.”

De gemeente onderzoekt of er een kunstobject kan worden vervaardigd uit het beukenhout. Daar moet de beuk eerst voor worden gerooid, om de binnenzijde zichtbaar te maken. ”Blijkt het hout te zeer te zijn aangetast, dan gaan we op zoek naar een ander initiatief om de herinnering levendig te houden.”

De kap zal niet tot aan de grond worden uitgevoerd. Voorlopig blijft er nog een flink stuk van de stam bewaard om te dienen als schuilplaats voor vogels en insecten om de winter door te komen.

Willemijn JUSTA

Milieudienst: 03-384.37.37
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio