Toen de dieren nog praatten

Deurne - Walter Plaisier heeft een dierenepos geschreven dat zich afspeelt in het groen in zijn buurt. “Mensen kennen Rivierenhof, maar vergeten dat daarnaast nog een prachtig domein ligt: Ertbrugge.”
Het natuurdomein Ertbrugge, zo’n 20 hectare groot, ligt grofweg tegenover de Makro in Wijnegem, tussen de August van de Wielelei en de Houtlaan. Vanuit zijn huis aan de Schotensesteenweg kijkt Walter Plaisier uit op de weide en de bomen waar het verhaal dat hij schreef zich afspeelt.

“Gaandeweg groeide mijn genegenheid voor Ertbrugge, en intussen ben ik er bij wijze van spreken verliefd op geworden,” zegt de 68-jarige auteur van het dierenepos ‘Toortsen op Ertbrugge’. Zijn zesde boek is het resultaat van tien jaar werk en van een hart voor de natuur.

Fotoalbum

‘Toortsen op Ertbrugge’ begint met een historische schets van het natuurgebied. Wat volgt is een sprookjesachtig verhaal in twaalf hoofdstukken. Het bevat een uit te plooien kaart van het domein met daarop bestaande en fictieve plaatsnamen. Apart te verkrijgen is een album met 116 foto’s van het natuurdomein in de vier seizoenen, als begeleiding bij het verhaal.

“Aan het einde van elke maand komt ‘de man van de vier seizoenen’ samen met alle dieren die in Ertbrugge leven, op de heilige plek De Maretak,” legt de auteur het verhaal uit. “Daar bespreken ze wat er gaande is in Ertbrugge en wat er zoal fout loopt. De kabouterfamilie die er woont, treedt op als tolk tussen de man en de dieren. Geleidelijk worden zij vrienden.”
Inspiratie vond de auteur bij Rien Poortvliet, bekend om zijn boeken over kabouters, en bij Godfried Bomans, de Nederlandse schrijver van onder andere ‘Erik of het klein insectenboek’.

Melancholie

Met zijn dierenepos wil Walter Plaisier de interesse opwekken voor Ertbrugge en het de eer toebedelen die het volgens hem verdient. “Het laatste hoofdstuk is doordrongen van melancholie. Dat komt omdat ik het spijtig vond dat het gedaan was. Maar ja, tien jaar is lang genoeg. Je moet ergens een streep trekken, hè,” zegt hij.

Walter woont al sinds zijn twaalfde in de wijk, is gepensioneerd handelsafgevaardigde en medestichter van de wijkgroep.
‘Toortsen op Ertbrugge’ is alleen te koop bij de auteur thuis (Schotensesteenweg 401). Hij probeert het ook te verspreiden in de Antwerpse bibliotheken, waar het begin 2008 in de rekken zal staan.

Jan JAGERS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio