“Die knallen wennen nooit”

Antwerpen - Olga Huybrechts is een gepensioneerde laborante die sinds 1991 in hartje Seefhoek woont. Ze wil dat er iets gebeurt tegen ongecontroleerd vuurwerk in de eindejaarsperiode. Ze heeft een verzoekschrift ingediend bij de stad met de vraag of er maatregelen kunnen worden genomen.
“Het geknal begint al eind november en stopt pas in februari”, zegt Olga, “dat is echt niet grappig meer.” Ze heeft er al een lijvige correspondentie opzitten met heel wat instanties. “Sinds mijn pensioen ben ik actief in de wijk, ik kan toch niet stilzitten, dat is niets voor mij. De mensen van de buurt weten dat. Ze hebben mij dan ook dit jaar weer gevraagd iets te doen tegen dat vuurwerk.” Het lawaai verstoort de rust in de wijk. “Het gaat echt om enorme knallen waarvan ik altijd weer schrik, het went nooit. En ook de dieren hebben er veel last van.”

Olga vermoedt ook dat het vuurwerk van een illegaal kaliber is. “Zulke harde knallen, dat kan toch niet legaal zijn. Trouwens, een van de buurtbewoners heeft hier al vuurwerk op straat zien verhandelen.” Het vuurwerk wordt volgens Olga ook soms zelf gemaakt. “Ze zoeken de samenstelling op via het internet en kopen de bestanddelen gewoon bij de drogist. Ze brengen zichzelf en ons in gevaar, daar moet toch iets aan worden gedaan. De mensen in de buurt hebben schrik en durven ’s avonds niet meer op straat. Ze voelen zich niet veilig, dat is echt niet leuk meer.” Welke maatregelen stelt Olga zelf voor? “De verkoop moet aan banden worden gelegd en de politie moet onmiddellijk ingrijpen als er ergens vuurwerk wordt afgestoken. Er zijn nog geen ongelukken gebeurd, maar dat kan nog komen in die smalle straten met al die platte daken. En het wordt elk jaar erger.”

In een eerste reactie zeggen de stadsdiensten dat er wel degelijk maatregelen worden genomen. “Ten eerste is het verhandelen van vuurwerk in ons land verboden en in de politiecodex van de stad wordt het afsteken van vuurwerk zonder toestemming van de burgemeester uitdrukkelijk verboden. De stad heeft ook een uitgebreid preventieluik. We gaan langs de scholen en lichten daar het gevaar van vuurwerk toe.”

Op de gemeenteraad van 17 december wordt het verzoekschrift van Olga behandeld en krijgt ze een gemotiveerd antwoord op haar verzuchtingen.

Iwan PAS
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio