“De stad is wakker geschud”

Antwerpen - Antwerps personeelsschepen Marc Van Peel (CD&V) zette tijdens de staking de puntjes op de i. Hij blijft samen met het schepencollege achter de beslissing staan om de betaalde lunchpauze af te schaffen. “Met de nieuwe arbeidstijdregeling primeert de klantvriendelijke dienstverlening”, zegt Van Peel.
BR> “Kameraden, we hebben de stad wakker geschud”, zegt een ACOD-vakbondsmilitant tegen zijn collega’s. “En nu gaan we de Antwerpenaar uitleggen waarom we het beu zijn.” 36 procent van het stadspersoneel legde woensdag het werk neer. Zwembaden waren gesloten en afvalzakken bleven staan.

De grootste stakingsbereidheid was er bij de kinderdagverblijven en Stadsreiniging. Ook bij het OCMW bleven enkele sociale centra en dienstencentra gesloten. De socialistische vakbond ACOD besefte dat staken voor het behoud van de betaalde lunchpauze weinig sympathie zou losweken bij de Antwerpenaar. De militanten verlieten daarom hun stakersposten om de bewoners te informeren.

Albert Van Camp is gepen-sioneerd stadsambtenaar en steunt zijn vroegere collega’s. “Het afpakken van de betaalde lunchpauze is gewoon een besparingsmaatregel.”

Een oudere man in de Hoogstraat begrijpt het niet. “Ik werd in de fabriek niet betaald om te lunchen”, zegt hij kordaat.

Dirk Vanderweyden beseft dat het nooit plezant is als iets moet worden afgegeven, “maar ik weet niet of verwijzen naar de invoering van de betaalde lunchpauze - ruim dertig jaar geleden - wel een goed argument is”.

Dimitri Veret ten slotte begrijpt wel dat het stadspersoneel dit recht wil vasthouden.
ACOD-secretaris Gerard Van der Elst is zeer tevreden met de stakingsactie. “We gaven een sterk signaal en hopen dat het stadsbestuur ons nu serieus zal nemen. We wachten nu de gesprekken met het stadsbestuur op 20 december af voor we nieuwe acties plannen.”
Vandaag, donderdag, gaat iedereen weer aan het werk.

Sacha VAN WIELE
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio