Dijlezonen spelen al 135 jaar

Mechelen - Al sinds 1872 speelt de Koninklijke Toneelvereniging De Dijlezonen uit Mechelen onafgebroken toneel. Om die 135 jaar te vieren, pakt het gezelschap in deze eindejaarsperiode uit met een absurde komedie die eigenlijk meer doet denken aan de zomer: De Canarische Eilanden.
Oud-rijkswachtcommandant Gaston Kuyckx, al vijftien jaar voorzitter van De Dijlezonen, is een man die houdt van grappen en grollen. “Nochtans is het de eerste keer dat wij zulk een absurde komedie brengen. Je houdt het echt niet voor mogelijk. Met de Canarische Eilanden heeft het verhaal trouwens weinig te maken”, vertelt Kuyckx.

Voor het stuk van Christophe Vanhoutte, geregisseerd door Gonda De Smedt, wist zijn gezelschap zes acteurs te strikken: Machteld Borms als Brigitte, Godelieve Grondelaers speelt Heidi Masselein, Stefaan Kluppels kruipt in de huid van Georges, Linde Thibaut wordt even Cindy Vanderzande, Geert Vandersmissen staat op het toneel als François De Eerste en Gaston zelf speelt een zekere Michel Le Creux. De Canarische Eilanden speelt vanaf vandaag tot en met zaterdag in de stadsschouwburg, telkens om 20.15u. Voor de voorstellingen zijn er aan de kassa nog tickets te koop. Ze kosten acht euro.

Kuyckx is een tevreden man dat zo’n productie vandaag nog kan. “Onze moeilijke jaren zijn achter de rug. Er waait een nieuwe, frisse wind. Jonge spelers en speelters of mensen die achter de coulissen een handje willen toesteken, zijn meer dan welkom”, zegt Gaston Kuyckx.

Nauwelijks een jaar geleden zag het er nog slecht uit voor De Dijlezonen, een van de oudste toneelkringen in Mechelen. “Zonder onze rijke geschiedenis was onze vereniging waarschijnlijk al opgedoekt. Budgettair hadden wij problemen. Daardoor moesten we noodgedwongen de huur van ons lokaal in Walem opzeggen. Gelukkig konden wij terecht bij Herman Van Eetvelde van café Melaan. Hij heeft ons vorig jaar op de valreep gered”, blikt Gaston terug.

De Dijlezonen zijn al actief sinds het einde van de 19de eeuw. “Naar aanleiding van een internationale wedstrijd tijdens de Brusselse kermisfeesten speelden wij voor het eerst. Onze kring haalde toen heel wat onderscheidingen, leerde ik uit een geschiedschrijving. Zo kwamen Frans De Wachter en mevrouw Gassee toentertijd naar huis als beste toneelspeler en -speelster. Wij haalden ook de tweede prijs voor blijspel en de derde voor drama”, weet Kuyckx.

135 jaar, dat heuglijke feit vierden De Dijlezonen onlangs reeds tijdens een bescheiden paëlla-avond. “Tegelijk hebben wij onze trouwe kracht Dirk Verlinden in de bloemetjes gezet. Hij verlaat de kring om persoonlijke redenen. Wij danken hem voor zijn vele jaren inzet als acteur, bestuurslid, decorbouwer en manusje-van-alles. Met een onderbreking van enkele jaren had hij er dertig jaar Dijlezonen opzitten. Dat verdient een dankuwel”, besluit
Gaston Kuyckx.

Sven VAN HAEZENDONCK

0477-33.72.84
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio