Sri Lanka rekent op Mechelaars met een hart

Maneblusser Thomas Pluymers wil op

11 januari in het Mechelse conservatorium voldoende geld bijeen krijgen om sociale projecten voor moeders en kinderen in

Sri Lanka te financieren. Dit doet hij als

medebezieler van de hulporganisatie

Vajeera’s Hope.

Thomas Pluymers trok als student aan de Sociale School Heverlee in 2005 naar Sri Lanka. Hier werkte hij zeven maanden als vrijwilliger in een weeshuis voor kinderen met een fysieke en verstandelijke handicap. Een ervaring die Thomas en zijn reisgenoten, medestudentes uit Limburg, niet onberoerd liet.

”De toestand in het weeshuis was dramatisch. De tsunami overspoelde Sri Lanka eind 2004. Naast deze ellende, waarvan het eiland in de Indische Oceaan stilaan herstelt, laait het conflict tussen de regering en de separatistische Tamil Tijgers weer op. Onlangs nog doodde een bomaanslag 15 mensen op een bus. Verder krijg ik berichten over de stijgende voedingsprijzen. Toeristen blijven weg, de economie draait slecht. Een ramp voor de armen op Sri Lanka, onder wie veel vrouwen met kinderen”, weet Thomas.

Voor Thomas terugkeerde naar de Dijlestad, waar hij ondertussen als afdelingshoofd Internationale Samenwerking voor het Rode Kruis werkt, organiseerden zijn ouders een Mechels benefietconcert. ”Dit initiatief bracht voldoende geld op om de hele kinderafdeling van het weeshuis te renoveren! De overblijvende centen gingen eveneens naar Sri Lanka. Zo steunt Vajeera’s Hope, een feitelijke vereniging die ik samen met mijn familie en Limburgse reisgenotes startte, projecten voor mensen uit de lage kasten in theeplantages. Voorts financieren we een gezin dat twintig jongens opvangt. Naast deze ’boys home’ steunen we de heropbouw van een schooltje. Zo onderging dit gebouw een ware metamorfose”, vertelt hij.

Schooltje

Om deze projecten verder te financieren, organiseren Thomas en co op 11 januari een tweede benefietconcert. ”Vooral de theeplantageprojecten en ’boys home’ hebben extra steun nodig. Als het concert veel volk trekt, kunnen we nog geld in het schooltje pompen. Jonge, klassieke muzikanten van Belgische bodem zetten alvast hun beste beentje voor”, besluit Thomas Pluymers.

Sofie MERCKX

0494-70.85.92 en

http://vajeerashope.blogspot.com

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio