'Mijn kids zijn klankborden'

Herenthout - Al zolang hij een potlood kan vasthouden, tekent Charel Cambré uit Herenthout. Eerst op bierkaartjes in het café van zijn ouders, dan in de kunsthumaniora om uiteindelijk voor Studio 100 albums te maken. Zaterdag stelt hij op Strip Turnhout zijn eigen ei voor: ‘Jump’, een kinderstrip rond skaters, ­BMX-ers en skeelers.
Nadat hij zijn kunsthumaniora had afgemaakt in Lier wilde Cambré al strips gaan maken. “Maar een stripopleiding bestond nog niet. Dus ging ik maar animatiefilmen volgen in Gent”, zegt hij. “Dat leek me de beste stijl. Ik belandde echter niet in de stripwereld, maar in die van de tekenfilms en al snel werkte ik freelance voor tekenfilmstudio’s in Engeland, Amerika en Frankrijk. Zo werkte ik ook mee aan de film Tijl Uilenspiegel.”

Al die tijd bleef Cambré zelf wel strips maken. “Strips, cartoons,... op een dag heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en ben ik met mijn tekeningen naar de Standaard Uitgeverij getrokken. Daar zagen ze wel iets in mij. Ik mocht aan de slag met Streetkids voor het Suske en Wiske Weekblad en later gaven ze me ook De Pfaffs.Zo rolde ik dan toch het stripwereldje binnen.”

Afwisseling

Van de Pfaffs ging het naar Spring! en Mega Mindy. “Zeker dat laatste is leuk om te doen”, zegt Charel. “Ik heb inspraak in de scenario’s en het onderwerp is dankbaar. Bandwerk? Neen, dat is véél te cru uitgedrukt: doordat ik soms aan drie strips tegelijk werk, is er ook veel afwisseling. Toch was ik al langer ook met eigen projecten bezig, maar ik ving telkens bot bij uitgeverijen. Tot ik opnieuw bij de Standaard Uitgeverij belandde.”
”Eigenlijk wilde ik Jump een stuk gedurfder tekenen - meer in graffitistijl. Toch is het gaandeweg Vlaamser geworden, die graffiti zit nu alleen nog in sommige achtergronden. Al vind ik het toch nog altijd leuk geschilderd.”

Zelf heeft Cambré vier kinderen. Volgen ze zijn werk nog? “Ach, ze zijn het gewoon. Het doet hen niets meer”, glimlacht de tekenaar. “Maar natuurlijk lezen ze wel mijn nieuwste strip. Ze zijn een goed klankbord. Zo had ik voor een personage de naam Captain Freeze bedacht. ‘Papa, wat is dat kap-tain?’ Dat Engels begreep hij niet. Dus dat personage heb ik maar een andere naam gegeven.”

Matthieu VAN STEENKISTE
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio