Pareltjes uit Westerlo

Westerlo - Woensdagavond stelde ­chocolatier Luc Laureys de Pareltjes voor in het gemeente­huis. Deze drie pralines zullen voortaan door het leven gaan als een Westels streekproduct.
BR> "De gemeente Westerlo is eigenlijk de initiatiefnemer”, legt Luc Laureys uit. ”Omdat ik binnen de gemeente de enige fabrikant en groothandelaar van chocolade ben, hebben ze mij gecontacteerd om het nieuwe streekproduct te vervaardigen. Wij hebben het voorbije jaar geëxperimenteerd met verschillende modellen en uiteindelijk is de keuze op drie pralines gevallen.”

De drie versies verschillen van kleur en van smaak. “De eerste, eentje in melk­chocolade met daarop het wapenschild van de gemeente, is gevuld met hazelnoot en amandel”, zegt de chocolatier. “De tweede, een witte praline met daarop een zwarte W van Westerlo, bevat champagne en marsepein. De derde variant, pure chocolade met daarop een witte W en een pareltje, bestaat vooral uit ganache. Bandwerk komt er niet aan te pas, alle pralines worden met de hand gemaakt. Elk stuk is dus uniek. Voor ons is elke praline een soort van kunstwerk, een pareltje zeg maar.”

Interim

Luc Laureys startte zijn zaak een kleine vier jaar geleden op met twee werk­nemers. Ondertussen zijn er al acht mensen voltijds in dienst en in de drukke periodes komen daar nog heel wat interimarbeiders bij die zich voornamelijk bezighouden met het inpakken.

”De drukke periode loopt bij ons van augustus tot april”, vertelt de chocolatier. ”Sinterklaas, Valentijn en Pasen zijn uiteraard piekperiodes. Ondertussen beschik ik met Gartner ook over mijn eigen merk. Het was eigenlijk een bestaand merk dat ik heb overgenomen. Gartner maakt vooral ambachtelijk bereide pralines, die naast België ook een afzetmarkt vonden in de Verenigde Staten, Japan, ­Nederland, Duitsland en Engeland.”

”Het idee om opnieuw met een streekproduct voor de dag te komen bestaat al langer”, stelt schepen van Toerisme Kelly Verboven (CD&V). ”Vroeger had Westerlo zijn Kasteelkoekje, maar toen de bakker die het koekje maakte ermee stopte, verdween ook het koekje uit beeld. Nu hebben we dus voor pralines in drie smaken gekozen. Horecazaken en bakkers uit de gemeente kunnen het nieuwe product aanbieden. De opbrengst van de Pareltjes gaat naar Welzijnsschakel, een organisatie die zich inzet voor kansarmen in de eigen streek.”

Danny BEYENS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio