Duffels koppel kweekt eigen raskat

Duffel - In Duffel loopt er al een tijdje een ’fold rex’ rond. Volgens de kwekers van Cattery Delarocq bestaat er in ons land zo maar één kat. En daar willen ze het ook bij houden: de kat laten erkennen als een nieuw ras neemt namelijk zeer veel tijd en werk in beslag.
BR> Cindy en haar man kweken al vijftien jaar dure raskatten. Het gaat vooral om de Britse korthaar en de ’Scottish fold’ en die kosten respectievelijk minstens 400 en 600 euro. Uit schrik voor inbrekers komen ze liever niet met naam en adres in de krant.

“Het is begonnen met één en kort daarna met een tweede raskat. Stilaan is het tot een meer dan voltijdse hobby uitgegroeid. We hebben nu vijf dekkaters en negen poezen in huis rondlopen en daar ben je echt van ’s morgens tot ’s avonds mee bezig. Mensen die denken dat we er rijk van worden, hebben het mis, want de onkosten zijn zeer hoog. Zo geven wij onze katten professioneel voedsel en dus geen blikvoeding uit de supermarkt”, vertelt Cindy.

Speciale kleur

“Op een bepaald moment wilden we een speciale kleur van kat, maar die was alleen in Nieuw-Zeeland te koop. Ze laten overvliegen kostte 2.500 euro en dat leek ons te duur. We zijn dan zelf beginnen kruisen met een ’Scottish fold’ en een Britse korthaar. Na meer dan een jaar hadden we de kleur die we wilden en die hier bij de ’Scottish fold’ nog niet bestond. Vandaar de ’Scottish fold point’. Ondertussen proberen we meer kleuren te creëren, zoals die al wel bij de Britse korthaar bestaan.”

“De volgende stap was het kruisen van de ’Scottish fold point’ met de ’selkirk rex chocolatepoint’. Dat zorgde voor een nieuw ras. We noemen het een ’fold rex’. Eenvoudig gezegd, komt het erop neer dat het een ’Scottish fold point’ met krullen is. De creatie van dit nieuwe ras was echt toeval. De poes had slechts twee kittens en een ervan had de krullen”, vertelt Cindy.

Helaas zal de ’fold rex’ niet te koop zijn. “We hebben er maar één en die blijft bij ons. Er verder mee kweken doen we niet omdat het dier niet groot genoeg is. Ondertussen horen we wel dat andere kwekers ons voorbeeld gevolgd zijn”, besluit Cindy.

Chris VAN ROMPAEY
0475-34.16.26,
users.telenet.be/catterydelarocq
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio