"CD&V was beter af als standenpartij"

CM-voorzitter Marc Justaert meent dat CD&V "beter af was als standenpartij". Dat zegt hij in een interview op Knack.be.

Belga

"Toen was tenminste duidelijk in wiens naam de mandatarissen en leden van het partijbestuur spraken. En nu? Wie vertegenwoordigen zij vandaag nog? Zichzelf?", zegt Justaert.

Justaert heeft zijn twijfels bij een mogelijke splitsing van de gezondheidszorg. "Niemand is tegen hervormingen die een beter bestuur mogelijk maken. Ook ik niet. Maar ik heb tot nog toe echt geen reden om te geloven dat de volledige splitsing van de gezondheidszorg de zaken eenvoudiger zou maken. Integendeel", zegt hij.

Het valt de CM-voorzitter op dat er "steeds minder parlementsleden zijn die hun nek durven uit te steken. Nochtans worden zulke politici volgens mij veel meer gewaardeerd dan al die zwijgzame volgelingen die opgaan in de grote massa".

Volgens Justaert trekken de partijen geen kandidaten meer aan die met sociale thema's bezig zijn. "Gaandeweg zitten er minder en minder ambassadeurs van het middenveld in de parlementen (...) En dat terwijl een partij als CD&V het middenveld eigenlijk zou moeten koesteren. Meer nog: ze zou ons moeten opvrijen", zegt de CM-voorzittter.