Assisen Antwerpen: Murat heeft zich herpakt

Ook de familie van Ibrahim Murat (21) is ervan overtuigd dat hij de overvallen alleen maar pleegde omdat hij onder invloed stond van slechte vrienden.

Belga

Om Ibrahim uit dat milieu te halen, is de familie na de feiten van Antwerpen-Noord naar Ekeren verhuisd. De jongeman, die anderhalf jaar in voorlopige vrijheid was, zou zich herpakt hebben.

Ibrahim verloor zijn vader toen hij negen jaar oud was. Het gezin was op vakantie in Turkije en raakte betrokken bij een verkeersongeval. Zijn moeder, zijn zus en hijzelf raakten zwaargewond. "Zijn dood heeft mijn broer geraakt", verklaarde zus Lefiga.

Hij wordt door zijn familie omschreven als "een lieve, wat onvolwassen jongen die zich gemakkelijk liet meeslepen door zijn vrienden en ook een beetje dom is".

Ibrahim heeft een IQ van 73, wat hem licht zwakzinnig maakt. Hij had daardoor voortdurend problemen op school. Toen hij 16 werd, vroeg de familie of hij mocht overstappen naar deeltijds onderwijs.

De school was daar echter tegen omdat hij een te zwakke leerling was. "Naast zijn slechte vrienden ziet de familie dat ook als een van de redenen waarom hij de overvallen gepleegd heeft", verklaarde de hoofdinspecteur die het moraliteitsonderzoek voerde.

In maart 2003 beroofde hij met vier kompanen twee mensen op straat. Er volgde een wilde achtervolging met de politie, waarbij ze drie verkeersongevallen veroorzaakten en drie politievoertuigen beschadigden. De jeugdrechter plaatste hem een maand in de instelling in Mol.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio