Leterme: "Vergelijking RTBF-Radio Mille Collines gaat niet op"

Yves Leterme en RTBF-baas Jean-Paul Philippot hebben dinsdag anderhalf uur rond de tafel gezeten.

Belga

Ze wilden de plooien gladstrijken nadat Leterme de Franstalige openbare omroep in verband had gebracht met de Rwandese haatzender Radio Mille Collines. Leterme stipte tijdens het onderhoud aan dat de vergelijking niet opgaat, stelde Philippot en dat bevestigt de woordvoerder van Leterme.

In enkele interviews haalde de gewezen formateur afgelopen weekend hard uit naar de RTBF. "Weten jullie hoe men de RTBF ook wel eens noemt? Radio Mille Collines", stelde hij onder meer. De vergelijking weekte scherpe reacties los, niet in het minst vanuit de RTBF zelf. De gedelegeerd bestuurder reageerde alvast verontwaardigd, maar nodigde Leterme niettemin uit voor een "openhartige en constructieve dialoog".

Dat gesprek vond dinsdagnamiddag plaats. Bij de anderhalf uur durende ontmoeting waren naast Leterme en Philippot, ook de voorzitter van de raad van bestuur van de RTBF en de drie hoofdredacteurs aanwezig.

Na afloop verklaarde Philippot dat ze "een vranke dialoog" achter de rug hadden en dat ze enkele constructieve overwegingen hebben kunnen uitwisselen. Volgens de RTBF-baas had Leterme toegegeven dat de toestand van Rwanda en van Radio Mille Collines, de zender die een belangrijke rol speelde in de aanloop naar de Rwandese genocide, niet vergelijkbaar is met die van de RTBF. Leterme wilde onmiddellijk na afloop van het gesprek geen reactie kwijt.