Slaaptherapie dringt gebruik van pillen sterk terug

De groepstraining die de slaapkliniek van het UZ Leuven sinds 1,5 jaar inricht om mensen beter te leren slapen, is effectief.

Belga

Zeven à acht deelnemers op tien ondervinden maanden nadien nog altijd weinig of geen slaapproblemen meer. Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de resultaten dinsdag werden bekendgemaakt.

De inslaaptijd van de deelnemers is korter, ze worden minder wakker in de loop van de nacht en overdag voelen ze zich fysiek en geestelijk uitgerust. Pillen worden maar heel af en toe nog gebruikt of helemaal niet meer.

De groep volgt zes wekelijkse trainingen van twee uur en krijgt uitleg over de slaap en slaaphygiëne en strikte gedragsadviezen.

"Gepieker houdt mensen vaak wakker.Met principes uit de cognitieve gedragstherapie en relaxatieoefeningen leer ik patiënten dat ze hun gedachten wel degelijk kunnen stilleggen en tot rust komen. Daarnaast moeten ze ander slaapgedrag aanleren, bijvoorbeeld door hun tijd in bed drastisch in te perken en hun bed echt te bewaren voor het slapen zelf", aldus gedragstherapeute Liesbet Van Houdenhove.