Directie en vakbonden Nyrstar gaan onderhandelen

In de vestigingen van zinksmelter Nyrstar in Balen en Overpelt zitten directie en vakbonden dinsdagnamiddag bijeen in een poging om uit de impasse te geraken.

Belga

Sinds maandag blokkeert het gemeenschappelijk vakbondsfront de toegangspoorten van Nyrstar en worden vrachtwagens tegengehouden. De actie kwam er uit protest tegen de eenzijdige beslissing van de directie om in het kader van de sociale verkiezingen van volgend jaar een gemeenschappelijke ondernemingsraad en een gemeenschappelijke comité voor preventie en veiligheid op te richten voor de vestigingen in Balen en Overpelt.

De productie in beide vestigingen is ondanks de vakbondsacties nog steeds gewaarborgd. De toelevering aan klanten heeft wel enige vertraging opgelopen. Bij Nyrstar in Balen werken 680 mensen en in de vestiging in Overpelt een tweehonderdtal. Zij zijn niet in staking en waarborgen de productie, aldus de directie van Nyrstar.

De directie van Nyrstar laat in een mededeling eveneens weten dat de oprichting van één gemeenschappelijke ondernemingsraad en één comité voor preventie en veiligheid aangewezen lijkt gezien de huidige complexiteit waarover de raad moet beslissen.

In dat opzicht zou het invoeren van standaardnormen in beide vestigingen, die nota bene dicht bij elkaar gelegen zijn, ook wenselijk zijn, zo luidt het nog.