Prijs diesel terug op niveau oktober

De prijs van een liter diesel, die woensdag daalt tot 1,15 euro per liter, is de jongste tijd gezakt naar het niveau van de maand oktober. Hij blijft echter hoog in vergelijking met de afgelopen twee jaar. Toen stond de prijs enkel zo hoog in april 2006 en oktober 2005. Het record werd eind november bereikt, toen bestuurders aan de pomp 1,25 euro per liter betaalden.

Belga

Ook de prijs van benzine (1,44 euro per liter) is de afgelopen weken gedaald, tot het niveau van mei van dit jaar. Dat zegt Gaëtan Van de Werve, de secretaris-generaal van de Belgische Petroleumfederatie.

Volgens Van de Werve is de daling van de prijzen het gevolg van de vertraging van de Amerikaanse economie, de vrees voor een recessie en de zachte winter. "Ook het nieuws dat Iran niet meteen een atoomwapen kan maken zal bijdragen tot de prijsdaling, net als het feit dat olie op korte termijn minder interessant is voor investeerders."

Van de Werve waagt zich niet aan voorspellingen. "Eind november was de algemene consensus dat we voor het einde van het jaar de magische grens van 100 dollar per vat zouden doorbreken. Dat is toch net niet gebeurd, hoewel we er dichtbij waren".