Agente schietpartij Lot begraven + fotoalbum en filmpje

In een bomvolle Leuvense Sint-Pieterskerk is dinsdagvoormiddag agente Kitty Van Nieuwenhuysen ten grave gedragen. Zij stierf in de nacht van 3 op 4 december, toen ze tijdens een patrouille in Lot (Beersel) beschoten werd door een inbrekersbende.

Belga

BR>

De dienst in de kerk werd gevolgd door zowat 1.200 aanwezigen. Buiten op de Grote Markt stonden nog enkele honderden agenten die geen plaats vonden in de kerk.

Bekijk het

en de

van de plechtigheid

De plechtigheid werd bijgewoond door tal van prominenten, zoals minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, commissaris-generaal Fernand Koekelberg van de federale politie, Brussels procureur des konings Bruno Bulthé en Vlaams minister Patricia Ceysens.

Minister Dewael kende de overleden agente tijdens de plechtigheid het Burgerlijke Kruis eerste klasse voor daden van moed en zelfopoffering toe en burgemeester Hugo Casaer (CD&V) van Beersel de Gouden Medaille voor de Verdiensten van zijn gemeente.

De Leuvense agente, die op 5 december 24 jaar zou worden en pas haar opleiding had voltooid aan de politieschool van Asse, werd in diverse toespraken geprezen voor haar gedrevenheid, plichtsbewustzijn en professionele ingesteldheid. Wat dat laatste betreft, werd onder meer verwezen naar haar telefonische melding van de inbraak luttele seconden voor ze werd doodgeschoten. "Als Kitty een voorbeeld wordt voor andere agenten, is haar dood niet voor niets geweest", aldus Fernand Koekelberg.

De topman van de federale politie gaf ook uiting aan de woede bij de politie over het gebeuren. "Deze moord wordt door de politie en ver daarbuiten ervaren als een zware schok. Het is een laffe daad die het ganse politiekorps raakt."

De vader van Kitty Van Nieuwenhuysen bleef ondanks zijn immens verdriet zeer sereen. "Je gaf je jonge leven om anderen te helpen. Zo ben je altijd geweest", zei hij in zijn tussenkomst waarin hij afscheid nam van "ons klein Doefke".