EU-Commissie bezorgd over energiecumuls PS'er

Europa plaatst grote vraagtekens bij de cumul van Marie-Pierre Fauconnier. De voormalige adjunct-kabinetschef van Laurette Onkelinx (PS) leidt de federale administratie energie en is tegelijk voorzitster van de Brusselse energieregulator. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

Belga

Europa vreest voor een belangenconflict: de onafhankelijkheid van de Brusselse energieregulator is in het gedrang. Sinds 1 januari leidt Fauconnier de algemene directie energie van de federale overheid, waar ze 48.458 euro netto verdient. Ze staat ook nog altijd op de lijst van bestuurders van de federale regulator CREG, wat een belangenconflict inhoudt. Blijkbaar is het niet de bedoeling dat ze bestuurster bij de CREG blijft, maar omdat er nog altijd geen nieuwe federale regering is, staat ze nog op de bestuurderslijst.

Dat Fauconnier op 13 september ook voorzitster is geworden van de Brusselse regulator voor elektriciteit en gas (Brugel) doet in Europese cenakels veel meer stof opwaaien. Het is niet alleen in strijd met de Brusselse ordonnantie waarin staat dat bestuurders bij Brugel "geen andere functies mogen uitoefenen die hun onafhankelijkheid en objectiviteit in het gedrang brengen". De Europese Commissie wil de grootst mogelijke onafhankelijkheid van de regulatoren in de energiesector.