Boycot BK veldrijden wordt flop

De oproep van Hans van Kasteren om het BK veldrijden te boycotten, wordt buiten zijn Fideaploeg maar lauw onthaald. Sven Nys is niet van plan in de pas te lopen, de Sunweb - Projobploeg evenmin.

bsouffreau

BR>

De dreiging het kampioenschap in Hofstade op 6 januari al na 200 meter lam te leggen, is nu al een flop als de violen de komende dagen en weken niet gelijk worden gestemd.

“Of de bond staat de televisierechten van het BK af of hij geeft een prijzenpot van 25.000 euro, te verdelen onder beloften en eliterenners.” Voor minder wil Hans van Kasteren niet gaan, verzekerde hij in onze maandagkrant.

De Nederlander wist zich gesteund door alle profs, ook die naast zijn Fideaploeg. De inkt was niet eens droog of de ontkenningen volgden. Sven Nys reageerde als eerste.

“Ik ben absoluut voorstander van een gezonde en grondige discussie over het prijzengeld van het Belgisch kampioenschap. Dat moet aangepast zijn aan deze tijd en aan de waarde van de wedstrijd”, liet de winnaar van de Kristallen Fiets en kopman van Rabobank weten.

“Daar wil ik best met alle mogelijke partijen over praten. Maar zonder een ultimatum te stellen onder de vorm van een boycot. Ik start in elk geval in Hofstade. Met de ambitie bovendien om Belgisch kampioen te worden.”

Bij de concurrentie van Sunweb - ProJob klinkt het niet anders. “Ik kan Van Kasteren voor een groot stuk volgen, maar dit is niet de manier om van de bondsinstanties iets te bekomen”, analyseert manager Jurgen Mettepenningen, organisator van het voorbije BK in Hamme-Zogge, de situatie.

“Mijn renners krijgen in elk geval geen fiat om zich aan te sluiten bij de boycot. Zij worden betaald om te fietsen, zeker in een publicitair aantrekkelijke wedstrijd als het BK. Daarin kunnen zij misschien iets goedmaken van een seizoen waarin ze nog geen gensters sloegen.”

Luc LAMON