Hoe moet het nu verder, Anderlecht?

En daar loert de crisis weer. Met 4-3 verlies in Sint-Truiden en rotslecht voetbal heeft Anderlecht alweer een nieuw dieptepunt bereikt. Tien punten bedraagt de achterstand op Club Brugge nu al. Op de koop toe blijven Biglia, Hassan en co worstelen met zichzelf.

bsouffreau

BR>

Nog niet eens halfweg de competitie reist Ariël Jacobs met een akelige missie naar Brugge: dat laatste kansje op de titel gaaf houden. De statistieken van de laatste vijftien seizoenen volstaan om de ernst van de situatie te schetsen.

De eerste statistiek is al helemaal niet opbeurend. Zesde in het klassement na vijftien speeldagen: van 1998-1999 is het geleden dat Anderlecht in deze fase van de competitie nog zoveel clubs moest laten voorgaan in het klassement.

Met 24 punten op een maximum van 45 is Anderlecht ook cijfermatig bezig aan zijn slechtste heenronde van de afgelopen negen jaar. We moeten alweer terug naar het rampseizoen onder Arie Haan, 1998-1999: toen telde paars-wit slechts 20 punten.

Of wat dacht u hiervan? 53,3%: dat is omgerekend het percentage punten dat de Brusselaars tot dusver wisten te sprokkelen uit al hun competitiematchen. Net niet gebuisd dus. Op school heet zoiets een slecht rapport.

Gevoelig als ze bij Anderlecht zijn voor het prestige, is deze vaststelling misschien nog wel het meest pijnlijk. Van alle uittredende kampioenen uit de grote Europese competities, telt Anderlecht het minst aantal punten. Louter op puntenwinst presteert Stuttgart weliswaar (achtste in de Duitse Bundesliga, één match meer gespeeld) nog net iets slechter (52% tegenover 53,3%). Het gros van de andere kampioenen staat anders wel weer netjes op kop: Lyon, Real Madrid, Inter, Porto en Celtic. PSV en Manchester United volgen op één puntje van de leider. Verder van huis staan Olympiakos en Fenerbahçe nog steeds derde.

En ook deze is best onrustwekkend: de afgelopen vijftien jaar slaagde Anderlecht er nooit in om vanuit een slechte positie alsnog kampioen te worden. Bij de laatste zeven titels was de basis na vijftien speeldagen telkens gelegd, met een plaats bij de eerste twee. De kloof van tien punten op Club Brugge voorspelt ook weinig goeds. De grootste achterstand die Anderlecht sinds 1993-1994 op de leider wist te overbruggen, waren de zes punten van vorig seizoen op Racing Genk.

SBe