Massale vraag naar aardgas

Opvallend veel consumenten schakelen over van huisbrandolie op aardgas. Ze zijn de almaar stijgende olieprijzen duidelijk beu.

Belga

De installateurs van gasbranders kunnen nog nauwelijks volgen. En de distributienetbeheerders betalen veel meer premies uit dan vorig jaar.

De gemengde distributienetbeheerder Eandis keerde dit jaar al 23.476 premies uit bij de installatie van een energiezuinige condensatieketel op aardgas. Dit is tweeënhalve keer zoveel als het jaar ervoor. Bij de zuivere distributienetbeheerder Infrax, werden enkel in Limburg al 4.007 premies toegekend. De meeste premiejagers braken hun stookolie-installatie af en schakelden over op aardgas.

De consumenten krijgen niet enkel de premies van Eandis of Infrax. Het gaat om respectievelijk 250 en 125 euro. Ze kunnen de facturen voor de werken aan hun verwarmingsinstallatie ook nog eens inbrengen bij hun belastingaangifte van volgend jaar. De fiscus garandeert hen een aftrek van 2.600 euro.

De prijzen voor aardgas zijn ondertussen ook aan het stijgen, maar de aardgasprijzen zijn gekoppeld aan de zesmaandelijkse gemiddelden van de olieprijzen zodat de aardgasverbruiker de stijging minder brutaal voelt aankomen. Marktanalisten gaan er trouwens vanuit dat de prijzen voor aardgas op termijn net zo hoog zullen klimmen als die voor huisbrandolie.

MB