Krachtige Atlas-5 draagraket lanceerde geheime spionagesatelliet

Een Atlas-5 draagraket heeft maandagavond succesvol een ultrageheime Amerikaanse spionagesatelliet gelanceerd, zo heeft de Amerikaanse inlichtingendienst NRO meegedeeld nadat een deel van de lancering rechtstreeks op het internet was te volgen.

Belga

De door Lockheed Martin gebouwde zware draagraket vertrok om 23.05 uur Belgische tijd op Complex 41 op Cape Canaveral.

De nutslast bestond uit een ultrageheime spionagesatelliet waarvan enkel bekend is gemaakt dat het ging om de NROL-24 van het National Reconnaissance Office (NRO). Dit is een van de Amerikaanse inlichtingendiensten, gespecialiseerd in het vergaren van inlichtingen vanuit de ruimte.

Geciteerd door de krant Florida Today meent het gezaghebbende blad Aviation Week and Space Technology dat het een door Boeing gebouwd Satellite Data System zou zijn. Het tuig zou foto's en andere data van andere satellieten van het NRO naar de grond moeten doorsturen.

Het was de twaalfde lancering van een Atlas-5 sinds de maidenvlucht in augustus 2002. De raket vloog maandag voor het eerst in de 401-configuratie: geen opduwraketten op vaste brandstof, een neuskegel van vier meter en een bovenste Centaurtrap.

Uitbater van de Atlas-5 is de vorig jaar december opgerichte United Launch Alliance die gisteren/zondag met een Delta-2 draagraket van Boeing succesvol een Italiaans aardobservatiesatelliet lanceerde.

Op 20 december moet een andere Delta-2 een nieuwe GPS-satelliet in de ruimte brengen.