Sp.a strijdt tegen heffing voor watersanering

Vanaf 1 januari voert de CD&V-Open Vld-meerderheid een watersaneringsbijdrage in van 0,85 euro per kubieke meter. Volgens sp.a wordt zo de halvering van de gezinsbelasting ongedaan gemaakt. Schepen van Finan­ciën Frans Van Gaeveren (Open Vld) begrijpt de heisa niet.

“In Hamme betalen de inwoners de watersanering via de gemeentebelastingen”, zegt raadslid Geert Van Goethem (sp.a). “Dit verandert op 1 januari 2008. Dan worden de kosten voor watersanering doorgerekend aan de gezinnen. Deze heffing kost de Hammenaars een half miljoen euro of gemiddeld 50 euro per gezin. Hamme wordt een nog duurdere gemeente. Deze heffing is niet gezinsvriendelijk. Hoe groter het gezin, hoe meer waterverbruik en hoe meer moet worden betaald.”

Frans Van Gaeveren reageert verrast. “Deze heffing wordt in alle gemeenten, ook waar sp.a aan het bewind is, doorgevoerd. Het gaat voor Hamme om een gelijkschakeling met de omliggende gemeenten. Hamme moet zwaar investeren in rioleringen omdat alle afvalwater tegen 2015 moet afwateren naar een waterzuiveringsstation. De heffing volgt het principe van de vervuiler betaalt. Niet alleen grote gezinnen ook bedrijven die veel water verbruiken, betalen meer. Bovendien wordt de verhaalbelasting op rioleringen afgeschaft.”

WO

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio