Eerste kwartier gratis

Het hing in de lucht en nu is het een feit, vanaf nieuwjaar is het eerste kwartier parkeren gratis. Meer verrassend is dan weer de beslissing van het schepencollege om voor elk bezoek aan het containerpark minstens één euro toegangsgeld te vragen.

Vanaf 1 januari wijzigt een en ander in Lokeren. Meest opvallend nieuws is, naast de aangekondigde belastingverlaging, het invoeren van het gratis parkeerkwartier. Een ticket nemen moet wel maar vanaf 2008 kan dat zonder betalen, als vijftien minuten parkeerduur volstaan tenminste. ”Dit is vooral handig voor wie even halt wil houden voor een snelle boodschap zoals een brood of krant kopen”, merkt schepen Filip Liebaut (CD&V) op die hevig strijd voerde voor dit gratis kwartiertje toen hij nog in de oppositie zat.

Handig is dat ook Lokeren nu op de kar van het sms-parkeren springt. Geen geklungel met klein geld meer of gokken hoeveel parkeertijd nodig is, enkel een sms’je sturen en het exacte parkeergeld wordt via de gsm-operator verrekend. De parkeerautomaat vergeten voeden zal voortaan 15 euro boete kosten in plaats van de huidige 10 euro. ”We zijn daarmee een van de goedkoopste steden”, verdedigt Gust Mels (Open Vld) die beslissing.

Containerpark

Wat de Lokeraars eveneens in hun portemonnee zullen voelen zijn de bezoekjes aan het containerpark. Nu betaalt alleen wie met een aanhangwagen of bestelwagen komt. Vanaf februari zal iedereen minstens één euro inkom moeten betalen, behalve wie enkel elektronische apparaten inlevert. Hangt er een aanhangwagen aan de auto dan kost het bezoek twee euro en als het om een meerassige aanhangwagen gaat is dat 3 euro. Ligt er bouwafval of grof vuil in die aanhangwagen dan komt er minstens een euro bij.

”We zijn het slachtoffer van ons eigen succes, we merken dat mensen verscheidene ritten per dag doen telkens met kleine hoeveelheden. Die overbodige ritten maken de wachttijden langer en dus stimuleren we de mensen om hun afval een tijdje bij te houden en dus minder vaak te komen. We stellen ook een vorm van afvaltoerisme vast. Alleen in de containerparken van Lokeren en Lochristi wordt grofvuil aanvaard. Iedereen kent wel iemand die zijn identiteitskaart even wil uitlenen. Maar de verwerkingskosten van grofvuil en bouwafval lopen hoog op voor de stad”, zegt schepen van Leefmilieu Nina Van der Sypt (CD&V).

Dirk VAN REUSEL

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio