Duo had wilde plannen om bendeleden te bevrijden

Na een kleine cavalerie van advocatenwissels en uitstellen om andere redenen, boog de rechtbank van Dendermonde zich maandag toch over het dossier van de mannen die plannen hadden gesmeed om twee kompanen te helpen ontsnappen. Wilde plannen waren dat, met helikopters, kalasjnikovs en vluchtauto’s, maar het bleef bij plannen.

Het hele verhaal draait om twee mannen: Jariouh Z. en Ashraf S. Allebei zitten ze in de gevangenis voor feiten die ze eerder pleegden. Het zijn dan ook geen kleine criminelen, Ashraf S. bijvoorbeeld, is amper 23 en zit al in de cel sinds hij op z’n zestiende uit handen werd gegeven door de jeugdrechter.

Volgens de openbare aanklager had de bende twee plannen beraamd. Eén om Za­riouh Jaoide te bevrijden uit de rechtbank. Daartoe moest, Driss B. een wapen verbergen in de rechtszaal, een vluchtwagen klaarhouden én een namaakbom in elkaar steken met marsepein en wat kabeltjes, om de aandacht af te leiden. Het tweede plan hield in dat beklaagde Alain D.B. een helikoptervlucht zou regelen, om dat toestel te gebruiken om Ashraf S. uit de gevangenis van Brugge te bevrijden.

Klemgereden

Geen van de twee ontsnappingen vond daadwerkelijk plaats. Driss B. werd klemgereden in Zele, op de weg van Gent naar Dendermonde, de dag dat hij moest toeslaan. En Alain D.B. bestelde tot tweemaal toe een helikopter, maar betaalde niet dus ging de vlucht ook niet door.

Meer politie

Volgens de openbare aanklager waren er twee dagen geprikt voor die actie. Maar omdat er net die twee dagen meer politie op de been was voor voetbalmatchen, vielen die plannen in het water.

De advocaten van de beklaagden schoten maandagochtend met scherp op de gevolgde procedures. ”Fouten, gemaakt tijdens het onderzoek en bij het opmaken van de dagvaardingen, kunnen niet anders dan leiden tot de vrijspraak op quasi alle vlakken, klonk het.” Plus: ”het bleef bij plannen, die nooit werden uitgevoerd. Onze cliënten vrezen Ashraf S., beloofden dat ze mee zouden werken, maar deden dat uiteindelijk niet.”

Vonnis op 28 december.

Roel VAN HOFSTRAETEN

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio